Kuchnia włoska to moja ulubiona kuchnia. Najczęściej przygotowuję dania rodem z Italii, jak zapewne zauważyliście. Postanowiłam przygotować domowy szpinakowy makaron. Do niego idealnie pasują małże, które kupiłam w trakcie trwania Tygodnia Włoskiego w Lidl’u. Udało mi się już także kupić dobre pomidory, dlatego dodałam je również do sosu.
Zapraszam serdecznie.
Szpinakowy makaron z małżami i pomidorami
Przyrządzenie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż się rozmrozi i odparuje wodę. Mąkę połącz z jajkiem, żółtkiem, szczyptą soli i dodaj ostudzony szpinak. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj je dość cienko i pokrój na tagliatelle. Ja używam do tego celu maszynki do makaronu.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i po chwili małże wraz z zalewą. Smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory, bazylię i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie zamieszaj.
Do sosu dodaj odcedzony makaron. Zamieszaj i podawaj na talerze.
Szpinakowy makaron posyp świeżo startym parmezanem i czarnym pieprzem.
Smacznego