Szpinakowy makaron z małżami i pomidorami

Kuchnia włoska to moja ulubiona kuchnia. Najczęściej przygotowuję dania rodem z Italii, jak zapewne zauważyliście. Postanowiłam przygotować domowy szpinakowy makaron. Do niego idealnie pasują małże, które kupiłam w trakcie trwania Tygodnia Włoskiego w Lidl’u. Udało mi się już także kupić dobre pomidory, dlatego dodałam je również do sosu.
Zapraszam serdecznie.

szpinakowy makaron

Szpinakowy makaron z małżami i pomidorami

Przyrządzenie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż się rozmrozi i odparuje wodę. Mąkę połącz z jajkiem, żółtkiem, szczyptą soli i dodaj ostudzony szpinak. Zagnieć ciasto i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj je dość cienko i pokrój na tagliatelle. Ja używam do tego celu maszynki do makaronu.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i po chwili małże wraz z zalewą. Smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory, bazylię i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie zamieszaj.
Do sosu dodaj odcedzony makaron. Zamieszaj i podawaj na talerze.
Szpinakowy makaron posyp świeżo startym parmezanem i czarnym pieprzem.

Smacznego

makaron szpinakowy
szpinakowy makaron
szpinakowy makaron
  • słoiczek małży z Lidl Polska
  • 2 pomidory sparzone, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku posiekany
  • oliwa do smażenia
  • 10 listków bazylii pokrojonych w paseczki
  • 5 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 15 dag mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo starty ser parmezan