Święta tuż tuż… cudownie!, ale czasu nie mam na nic zupełnie. Dawno nic nie pisałam, dlatego dzisiaj postanowiłam nadrobić zaległości i przedstawić Wam przepisy potraw, które ostatnio przyrządziłam. Staś w przedszkolu, dziewczynki usnęły i ja czym prędzej do komputera zasiadłam.Postaram się dzisiaj napisać wszystko – mam nadzieję, że się uda. I pewnie jakiś czas mnie nie będzie. Święta to czas z rodziną i taki mam plan, żeby komputer odstawić na kilka dni. Tymczasem zapraszam na pyszne ciasteczka maślane. Bardzo łatwo się je przygotowuje i błyskawicznie też znikają.
Ciasteczka maślane z migdałami
Przyrządzenie:
Ucieraj masło mikserem, aż uzyska biały kolor. Dodaj żółtka, cukier, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i koniak.
Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ciasto nie będzie idealnie gładkie, więc się nie zniechęcaj.
Rozwałkuj i wycinaj ciastka o dowolnych kształtach. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Jeśli masz wodę różaną – skrop nią jeszcze gorące ciasteczka maślane i od razu posyp cukrem pudrem. Jeśli jednak nie masz wody – jeszcze gorące posyp cukrem pudrem.
Smacznego