Muszle makaronowe w sosie pomidorowo – winnym z kurzą wątróbką
Muszle makaronowe (conchiglioni) przeważnie nadziewa się, a później zapieka z jakimś sosem. Dzisiaj postanowiłam podać je nie zapieczone, aby pokazać, że takie wykorzystanie tego wyjątkowego makaronu jest równie ciekawe. Sos z kurzą wątróbką, boczkiem, świeżą szałwią i natką pietruszki, jako dodatek okazał się strzałem w dziesiątkę!
Przepis ten to moja kolejna (już czwarta) propozycja do konkursu dla blogerów „Makaronowe inspiracje Lubelli”.
Zapraszam serdecznie.
Muszle makaronowe w sosie pomidorowo – winnym z kurzą wątróbką
Przyrządzenie:
Kupując wątróbkę szukaj takiej, która ma najmniej żyłek. Zawsze jednak jakieś będą, dlatego przyrządzając ją w domu – usuń je i pokrój wątróbkę na kawałki.
Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni podsmaż boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj wątróbkę, czosnek, szałwię i masło. Smaż około 5 minut, czasem mieszając. Dolej wino i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś sos jeszcze około 7 minut.
Odcedzone conchiglioni zamieszaj dokładnie z sosem i podawaj ciepłe.
Smacznego!