Makaron wstążki z krewetkami, szynką serrano w sosie winno-pomidorowym
Dzisiejszy makaron chciałam przygotować trochę bardziej ekskluzywny. Choć niewiele w nim składników, to te, które są w tym daniu, według mnie – zasługują zawsze na najwyższe noty.
Krewetki uwielbiam. Użyłam mrożonych, bo w Radomiu niestety nie ma możliwości kupić świeżych. Jeśli jednak Wy macie wybór – kupujcie świeże. Szynka serrano, którą dodałam, skomponowała się z nimi idealnie. Zwłaszcza, że to „egzemplarz”, który przyjechał do mnie prosto z Hiszpanii. I to taki z najwyższej półki. Smaki te połączone z białym winem, passatą pomidorową, czosnkiem, świeżą bazylią i świeżutko startym parmezanem – to istne cudo!
Makaron wstążki z krewetkami, szynką serrano w sosie winno-pomidorowym
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Z rozmrożonych krewetek usuń ogonki.
Szynkę serrano pokrój w cieniutkie plasterki, a nstępnie w paseczki.
Na maśle i odrobinie oliwy krótko podgrzej czosnek i dodaj krewetki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wlej wino, gotuj krewetki aż wino prawie w całości odparuje.
Dolej passatę pomidorową oraz śmietanę. Dodaj szynkę serrano i bazylię. Dopraw do smaku. Zamieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty.
Połącz odcedzony makaron z sosem.
Podawaj z płatkami parmezanu i świeżo startym pieprzem.
Smacznego!