Najpyszniejsze babeczki na świecie!

Najpyszniejsze babeczki na świecie!

Przed tym wyjątkowym przepisem nie będę się zbytnio rozpisywać, abyście mogli jak najszybciej do niego dotrzeć.
Nie jestem najlepsza w deserach, dlatego – jak możecie zauważyć – nie ma na blogu zbyt dużej ilości przepisów na słodkości.
Czasem jednak najdzie mnie ochota na „farmację” i cieszę się wtedy niezmiernie, gdy wyjdzie mi z tego coś dobrego. A tym razem wyszło przepysznie. I szkoda, że tylko 6 zrobiłam, bo te babeczki mogę bez przeszkód, nazwać najpyszniejszymi na świecie, może nawet niebiańskimi.

Przepis ten zgłosiłam do konkursu „Kreatywne babki”, którego organizatorami są Olympus i Dr. Oetker. Będzie mi bardzo miło, jeśli zechcecie oddać na mnie swój głos.
Zagłosować można tutaj:
http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/92

Najpyszniejsze babeczki

Najpyszniejsze babeczki na świecie!

Przyrządzenie:
Do przygotowania niebiańskich babeczek potrzebne są foremki pierścieniowe.
Mąkę przesiej do miski, zrób w środku wgłębienie, wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem (pamiętaj, że nie może być zbyt gorące, bo „zabije” drożdże) i rozpuść. Powierzchnię rozczynu przysyp mąką. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
Do roztopionego, ale już letniego masła, dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz jajka. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
W momencie kiedy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodaj masę jajeczną i wyrób ciasto energicznie ręką, tak, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, aby było łatwo rozciągliwe. Ponownie odstaw miskę przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce, na 15 minut.
Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto włóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij je do foremek – do połowy ich wysokości. Pozostaw foremki pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Piecz babeczki około 15 minut.
Zagotuj wodę z cukrem na syrop. Ostudź i dolej Cointreau.
Upieczone i wystudzone babeczki nasącz w syropie. Posmaruj je cienko podgrzaną marmoladą pomarańczową.
Na pierwsze nadzienie zagotuj białe wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj dotąd aż zgęstnieje. Włóż gruszkę i chwilę podgrzej.
Ubij śmietankę na sztywno.
Babeczki napełnij nadzieniem i ozdób porcją bitej śmietany.
Na drugie nadzienie również zagotuj wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj aż zgęstnieje i włóż kawałki ananasa. Krótko zagrzej.
Połóż nadzienie na bitej śmietanie.
Żółtka ubij z cukrem na gładką masę. Wstaw miskę z koglem – moglem do gorącej kąpieli wodnej i energicznie ubijając, stopniowo dodawaj wino z ziarenkami laski wanilii. Masa powinna nabrać konsystencji kremu i podwoić swoją objętość.
Jeszcze ciepłym kremem obłóż babeczki i natychmiast podawaj.
Smacznego bardzo!
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki
Najpyszniejsze babeczki

ciasto:

  • 175 g mąki
  • 8 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 jajka
syrop i polewa:
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
  • 50 ml Cointreau
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej z imbirem, z kawałkami skórki z pomarańczy (jeśli takiej nie macie, możecie użyć innej pomarańczowej lub morelowej)
pierwsze nadzienie:
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g cukru
  • sok z połowy pomarańczy
  • pół gruszki pokrojonej w kostkę
  • 250 ml śmietanki 36%
drugie nadzienie:
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g cukru
  • sok z połowy pomarańczy
  • ćwiartka ananasa pokrojonego w kostkę
zabajone:
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • miąższ z połowy laski wanilii