Najpyszniejsze babeczki na świecie!
Przed tym wyjątkowym przepisem nie będę się zbytnio rozpisywać, abyście mogli jak najszybciej do niego dotrzeć.
Nie jestem najlepsza w deserach, dlatego – jak możecie zauważyć – nie ma na blogu zbyt dużej ilości przepisów na słodkości.
Czasem jednak najdzie mnie ochota na „farmację” i cieszę się wtedy niezmiernie, gdy wyjdzie mi z tego coś dobrego. A tym razem wyszło przepysznie. I szkoda, że tylko 6 zrobiłam, bo te babeczki mogę bez przeszkód, nazwać najpyszniejszymi na świecie, może nawet niebiańskimi.
Przepis ten zgłosiłam do konkursu „Kreatywne babki”, którego organizatorami są Olympus i Dr. Oetker. Będzie mi bardzo miło, jeśli zechcecie oddać na mnie swój głos.
Zagłosować można tutaj:
http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/92
Najpyszniejsze babeczki na świecie!
Przyrządzenie:
Do przygotowania niebiańskich babeczek potrzebne są foremki pierścieniowe.
Mąkę przesiej do miski, zrób w środku wgłębienie, wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem (pamiętaj, że nie może być zbyt gorące, bo „zabije” drożdże) i rozpuść. Powierzchnię rozczynu przysyp mąką. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
Do roztopionego, ale już letniego masła, dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz jajka. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
W momencie kiedy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodaj masę jajeczną i wyrób ciasto energicznie ręką, tak, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, aby było łatwo rozciągliwe. Ponownie odstaw miskę przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce, na 15 minut.
Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto włóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij je do foremek – do połowy ich wysokości. Pozostaw foremki pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Piecz babeczki około 15 minut.
Zagotuj wodę z cukrem na syrop. Ostudź i dolej Cointreau.
Upieczone i wystudzone babeczki nasącz w syropie. Posmaruj je cienko podgrzaną marmoladą pomarańczową.
Na pierwsze nadzienie zagotuj białe wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj dotąd aż zgęstnieje. Włóż gruszkę i chwilę podgrzej.
Ubij śmietankę na sztywno.
Babeczki napełnij nadzieniem i ozdób porcją bitej śmietany.
Na drugie nadzienie również zagotuj wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj aż zgęstnieje i włóż kawałki ananasa. Krótko zagrzej.
Połóż nadzienie na bitej śmietanie.
Żółtka ubij z cukrem na gładką masę. Wstaw miskę z koglem – moglem do gorącej kąpieli wodnej i energicznie ubijając, stopniowo dodawaj wino z ziarenkami laski wanilii. Masa powinna nabrać konsystencji kremu i podwoić swoją objętość.
Jeszcze ciepłym kremem obłóż babeczki i natychmiast podawaj.
Smacznego bardzo!