Pappardelline z cytryną i pieprzem w sosie pomidorowym z omułkami

Pappardelline z cytryną i pieprzem w sosie pomidorowym z omułkami

Weekend miałam wspaniały! 13 września, co prawda miałam swoje 30.- ste urodziny, ale dopiero w minioną sobotę mogłam je zorganizować. Nie mamy prawie żadnych wolnych weekendów, nasz grafik jest zawsze mocno napięty. Udało się i było cudownie. Po raz kolejny przekonałam się, że mam wyjątkowych przyjaciół. W ogóle super, że ich mam i wcale nie jest ich tak niewielu. Dziękuję. To był nadzwyczajny wieczór. Przyznam też, że dopiero teraz powoli „dochodzę do siebie” i postanowiłam coś jednak napisać po kilkudniowej przerwie.

Pozostaję w temacie makaronów. Tym razem użyłam kupionego – znalazłam pappardelline z cytryną i pieprzem. Pyszny. Idealnie do niego pasują wszelkie owoce morza. Proponuję omułki. Szybka i prosta potrawa. Bezbłędnie smaczna.

Pappardelline z cytryną

Pappardelline z cytryną i pieprzem w sosie pomidorowym z omułkami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente. Chwilę wcześniej odcedź.
Rozmrożone omułki posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z pomarańczy oraz dodaj startą skórkę z pomarańczy.
Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmaż chwilę czosnek i dodaj papryczkę. Po chwili dodaj również tymianek oraz pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut i dodaj omułki. Gotuj jeszcze 5 minut i dodaj makaron. Zamieszaj i podawaj na talerze.
Posyp makaron świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Pappardelline z cytryną
Pappardelline z cytryną
Pappardelline z cytryną
  • opakowanie makaronu pappardelline z cytryną i pieprzem
  • 25 dag mrożonych omułków
  • 1 puszka pomidorów w całości, razem z zalewą
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • sok z połowy pomarańczy
  • starta skórka z połowy
  • świeży tymianek posiekany
  • sól i pieprz
  • papryczka chili pozbawiona pestek, drobno pokrojona
  • oliwa do smażenia