Makaron w sosie ze świeżych pomidorów z warzywami, ricottą i orzeszkami pinii
Dla mojej babci Oli, na jej życzenie, dzisiaj przygotowałam makaron ze szpinakiem. Starałam się (jak zwykle zresztą) aby był pyszny i na pewno zasmakował babci. Myślę, że sie udało. Zjadła ze smakiem. Dziewczynki moje tak ją „obskoczyły” gdy spożywała posiłek, że była nawet dokładka, spożywana już jednak z dala od „sępów”. Nie pisałam Wam o tym wcześniej – moje córeczki potrafią zjeść wszystko w każdych ilościach, a najlepiej im smakuje gdy są karmione kogoś porcją, z doskoku. Nie wiem jak to jest możliwe, dziewczynki jedzą naprawdę dużo, a są takie malutkie.
No dobra, zapraszam na spaghetti, warto spróbować.
Makaron w sosie ze świeżych pomidorów z warzywami, ricottą i orzeszkami pinii
Przyrządzenie:
Makron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż szczypior. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Zamieszaj i smaż aż pieczarki zbrązowieją. Przełóż do garnka razem z pomidorami i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
Ponownie na oliwie podsmaż czosnek, dodaj sól i pieprz, liście szpinaku. Gdy zaczną zmniejszać swoją objętość, dodaj ser pleśniowy, a po tym jak stopnieje, przełóż zawartość z patelni do garnka. Zamieszaj wszystko razem. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut.
Dodaj paprykę i gotuj jeszcze 5 minut. Ewentualnie dopraw do smaku.
Zamieszaj makaron z sosem.
Podawaj na talerzu, posypany serkiem ricotta, uprażonymi orzeszkami pinii i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!:)