W Warszawie na rogu skrzyżowania Al. Jana Pawła i ulicy Grzybowskiej znajduje się restauracja Bohemia. Odwiedziłam to miejsce już kilka razy, bo jest tam bardzo przyjemnie i smacznie. Z tej też przyczyny postanowiłam napisać o nim kilka słów. Zastanawiacie się gdzie na czeskie piwo w Warszawie? Poniżej przeczytajcie moje wskazówki.
Restauracja Bohemia w Warszawie. Gdzie na czeskie piwo?
Na stronie internetowej restauracji czytamy: „Bohemia to nazwa historycznej krainy, graniczącej od zachodu z Saksonią a od wschodu z Morawami. Dziś w tym miejscu leżą piękne Czechy, które chcemy Wam pokazać od kuchni.” W restauracji spróbujecie zatem tradycyjnych dań kuchni czeskiej, ale także kuchni międzynarodowej. „W prawdziwej czeskiej restauracji nie może zabraknąć najlepszego piwa, jakim jest najprawdziwszy czeski pilsner. Nalewamy go tak, jak nakazuje czeska szkoła – prosto z tanka i serwujemy przy użyciu najnowszych technologii. Nasze piwo jest zawsze świeże z zachowaną krótką datą ważności!”
Po pierwsze piwo!
W restauracji Bohemia umieszczonych jest pięć miedzianych tanków, z których każdy może pomieścić 500 litrów niepasteryzowanego piwa. Przyjeżdża ono do restauracji prosto z browaru w Pilźnie w czasie nie dłuższym niż 48 godzin. Piwo jest transportowane w tankach mobilnych, w stałej temperaturze 4 – 6 ⁰C. Z racji tego, że jest to produkt niepasteryzowany, data jego przydatności jest ściśle określona i zakłada, że piwo może leżakować zamknięte w tanku przez trzy tygodnie. Od momentu, kiedy otwierany jest nowy tank, barman ma 7 dni na to, aby wylać piwo. Tanki z piwem są stale chłodzone, tak by utrzymywać temperaturę w granicach 4 – 6 ⁰C. Piwo w nich zgromadzone umieszczone jest w plastikowym worku. Dzięki temu, od momentu uwarzenia w browarze do chwili otworzenia kranu za barem, nie ma ono kontaktu ani z powietrzem, ani ze światłem, co wpływa na jego wyjątkowy smak i świeżość gwarantując wysoką jakość.
Tapster
Podczas kolacji w restauracji Bohemia dowiedziałam się kto to jest tapster i jakie są czeskie sposoby podawania piwa. Otóż tapster w potocznym nazewnictwie jest to barman, który dba o najwyższą jakość serwowanego piwa. W prazdroju w Pilźnie zwykło się mawiać, że „browar piwo warzy ale to barman je tworzy”. W tych krótkich słowach zawiera się istota pracy tapstera, oraz jego ogromna odpowiedzialność za serwowany produkt.
W restauracji Bohemia można zobaczyć z jaką starannością tapster przygotowuje kufle – myje je ręcznie w specjalnie do tego przeznaczonym płynie, który przywożony jest z Czech, po czym odkłada do wanny z zimną wodą. Dzięki temu chłodzi kufel do temperatury podania piwa, czyli 7 ⁰C. W takiej temperaturze Pilsner Urquell smakuje najlepiej. A piwo po nalaniu do idealnie umytego i schłodzonego kufla nie doznaje „szoku” i nie pieni się, stąd smak piwa jest dokładnie taki, jak prosto z browaru. Wiedzieliście o tym? Podjęłam nawet wyzwanie profesjonalnego nalania piwa i muszę się Wam przyznać, że nie jest to prosta sprawa.
Hladinka, Cochtan, Mliko i Snyt – co to takiego?
W restauracji Bohemia niepasteryzowany Pilsner Urquell serwowany jest na kilka czeskich sposobów (Hladinka, Cochtan, Mliko, Snyt). Otóż posiadając wysokiej jakości produkt, dzięki czeskim kranom (wyglądają i pracują inaczej niż popularne krany międzynarodowe), można zaserwować go w różnych wariantach, tak aby za każdym razem wrażenia sensoryczne były nieco inne – jedno piwo jest w stanie, w zależności od sposobu podania, dać kilka smaków. Wpływ na to ma poziom nagazowania piwa oraz poziom jego goryczki. Čochtan bez piany będzie mocno goryczkowy, orzeźwiający i wytrawny w smaku. Hladinka dzięki wysokiej pianie prezentuje idealną rónowagę pomiędzy słodyczą a goryczką. Mlíko zaś jest najłagodniejszą w smaku wersją Pilsner Urquella, o bardzo niskim poziomie nagazowania.
W restauracji Bohemia można również skosztować piwa mieszanego, czyli Teraz Česká. Jest to piwo rzezane lub rżnięte i powstaje z dwóch gatunków piwa ciemnego Kozel Černý i jasnego Pilsner Urquell. Jest to z pewnością największy hit w restauracji, ponieważ niewiele jest miejsc w Polsce, gdzie można spróbować tak przygotowanej kompozycji piwnej. Oba te piwa w połączeniu tworzą dwie idealnie oddzielone warstwy, ciesząc przy tym podniebienie i oko.
Spróbowałam wszystkich piw i sposobów ich podania. Choć każdy wariant smakuje inaczej, to wszystkie są pyszne i czuć w nich jakość. Jestem przekonana, że po spróbowaniu piw w restauracji Bohemia będziecie odczuwać ich wyższość nad innymi popularnymi markami.
Śniadania
Restauracja w tygodniu otwarta jest od godz. 9:00 i od rana serwuje świetnie śniadania. Możemy zjeść śniadanie w stylu English breakfast, jajko poche z łososiem czy kanapkę z rostbefem. Jest też śniadanie vege oraz na słodko zestaw z croissantem. Każdy znajdzie coś dla siebie, a porcje są naprawdę duże.
Lunch
Od godziny 12:00 do 16:00 w restauracji możesz zjeść zestaw lunchowy – zupa, danie główne i deser, za 25 zł. Dla osób, które nie jedzą mięsa zawsze na danie główne jest opcja vege.
Potrawy czeskie
Przystawki i zupa
W menu głównym restauracji znajdują się oczywiście potrawy kuchni czeskiej, na które należy zwrócić uwagę. Przystawka, której nie można pominąć to na pewno NAKLÁDANY HERMELIN, czyli marynowany na ostro ser Camembert. Jest przepyszny. Każdy będzie zachwycony.
Jestem wielbicielką tatara wołowego, dlatego TATARÁK Z TOPINKU to dla mnie druga obowiązkowa pozycja. Podawany jest z chrupiącymi ciemnymi grzankami i kawałkami czosnku do potarcia o pieczywo. Okazuje się, że w Czechach, podobnie jak we Francji, tatar podaje się z ketchupem i musztardą. Ciekawe i obłędnie dobre połączenie.
PLZENSKÁ BULHARKA, czyli lekko pikantna pasta mięsna z czosnkiem, ogórkiem konserwowym, cebulą czerwoną i czeskimi grzankami to trzecia czeska przystawka, którą zdecydowanie polecam.
ČESNEČKA to oczywiście tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa żytniego. Tej zupy nie mogło zabraknąć w restauracji z czeską kuchnią i po prostu w Bohemii musicie ją zamówić.
Dania główne
W karcie mamy dwa czeskie dania główne do wyboru: VEPRO KNEDLO ZELO i HOVÉZI GULÁŠ. Czyli karkówka wieprzowa confit z kapustą duszoną i knedlikiem oraz gulasz wołowy ze świeżą cebulą i knedlikiem. Nie da się ukryć, że nie są to dania lekkie, ale taka jest właśnie kuchnia czeska! Potrawy idealnie komponują się z czeskim piwem, które nie pęcznieje w brzuchu jak większość tych, które pijemy w innych restauracjach.
Deser
KNEDLIK S POVIDLY to drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi, sosem waniliowym i makiem. Wiecie pewnie, że nie jestem zwolenniczką słodkich smaków. Desery przeważnie omijam, wolę zjeść podwójną porcję tatara zamiast się zasłodzić. Niestety przy tym deserze poległam. Zjadłam cały. Nie zjadłam, pożarłam. A gdybym mogła, to najchętniej wylizałabym talerz.
Dania kuchni międzynarodowej
W karcie restauracji jest też dużo propozycji dań kuchni międzynarodowej. Znajdziemy w niej carpaccio wołowe, krewetki czy pierożki szpinakowe. Są steki wołowe i tuńczyk. Jadłam obłędne żeberka wieprzowe – musicie ich spróbować! Dostaniemy też sandacza i kaczkę. Jest pięć propozycji placków ziemniaczanych. Jeszcze ich nie jadłam, a uwielbiam placki. Dla nich muszę jak najszybciej się tam wybrać.
Podsumowanie
Restauracja Bohemia to świetne miejsce w centrum Warszawy. Oprócz kuchni i piwa, o którym pisałam Wam wyżej, warto także wspomnieć o wystroju miejsca. Urządzone jest elegancko, ale prosto, bez przepychu. Czujesz się w nim komfortowo, bez tzw. „kija w dupie”, ale zarazem nie jesteś w barze z piwem. Szefem kuchni jest Grzegorz Wawrzyniak.
Nie mogę nie wspomnieć o winach czeskich, które także są w ofercie restauracji. Bardzo ciekawe, warte spróbowania. Nie są zbyt popularne w Polsce, dlatego sądzę, że możecie ich nie znać.
Jestem pewna, że po przeczytaniu tego tekstu nie zastanawiacie się już, gdzie wypić pyszne czeskie piwo w Warszawie. Podpowiem Wam jeszcze, że oprócz restauracji Bohemia tylko w dwóch restauracjach w Polsce – Restauracja Česká Warszawa i Restauracja Česká Wrocław – znajdują się bary specjalnie zaprojektowane i dostosowane do serwowania piwa w sposób, jaki Wam opisałam.
00-854 Warszawa
Godziny otwarcia
poniedziałek – piątek 9-23
sobota 12-23
Rezerwacje/Eventy
e-mail: biuro@restauracjabohemia.pl
tel. 602 666 444
*większość zdjęć w tym wpisie jest autorstwa Angeli Laskowskiej