Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą ilością świeżych ziół – natką pietruszki i świeżą kolendrą. Podałam je ze świeżutkim wędzonym łososiem, twarożkiem i koperkiem. Pyszotka!
Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem
Przyrządzenie:
Cukinię umyj zimną wodą, osusz i zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj kefir, wbij jajko, dodaj mąkę kukurydzianą, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw całość chili, białym pieprzem mielonym oraz solą. Wymieszaj dokładnie.
Twaróg śmietankowy wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i mielonym białym pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj masło. Łyżką nakładaj porcje ciasta na placki i smaż z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smaż tak wszystkie placki, odlewając od czasu do czasu powstałą wodę z ciasta.
Na talerzach rozłóż porcje placków. Na każdym połóż plasterki łososia, twaróg śmietankowy oraz listki koperku. Posyp całość zmielonym pieprzem kolorowym.