W zeszłym tygodniu miałam zaszczyt i brałam udział w niezwykłych warsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim. Odbyły się one bowiem ze względu na premierę nowej książki wydanej przez Carrefour Polska – „Z miłości do smaku”. Książka jest wyjątkowa, zawiera przepisy kuchni francuskiej i polskiej, a ich autorami są wybitni szefowie kuchni, pasjonaci gotowania i smakosze.
Przepisy kuchni francuskiej w książce „Z miłości do smaku”
Muszę przyznać, że gdy w moje ręce trafiła książka „Z miłości do smaku” nie miałam pojęcia i nie zauważyłam na początku, że została wydana przez Carrefour Polska. Jest wydana przepięknie i porządnie. Już pierwsze wrażenie jest bardzo dobre, gdy jednak wczytujesz się w zawartość książki podziwiasz ją coraz bardziej. Nie jest to zwykła książka powszechnie kojarzona z wydanymi przez różne markety.
Wstępem wita nas w książce Pierre Gagnaire (kucharz wyróżniony trzema gwiazdkami w Przewodniku Michelin), następnie czytamy o tym jak się odżywiać, aby dobrze się czuć oraz o kampanii Carrefour „Z miłości do zdrowia”. O zdrowych nawykach żywieniowych i zdrowym stylu życia opowiadają nam Stephane Antiga (wieloletni selekcjoner polskiej reprezentacji siatkarzy) i Czesław Lang (wicemistrz olimpijski, pierwszy zawodowiec w historii kolarstwa i organizator prestiżowej imprezy Tour de Pologne).
W kolejnej części książki „Z miłości do smaku” poznajemy szefów kuchni, którzy są autorami przepisów w książce. Są nimi: Joel Robuchon, Guy Martin, Maciej Majewski, Paweł Anders, David Gaboriaud, Joanna Drzazga oraz Karolina i Maciej Szaciłło.
Jak już poczytamy o kuchni francuskiej, dowiemy się jak dobrze się odżywiać, poznamy ekipę od przepisów w książce, czeka nas najważniejsze – przepisy. I te są cudowne! 10 pomysłów na przystawkę, 10 sałatek, 6 zup, aż 18 receptur na dania główne i 9 deserów.
Potem dowiadujemy się skąd pochodzą produkty producentów marki „Jakość z Natury Carrefour”. Są to m.in. nasze polskie jabłka, twaróg i masło z mleczarni Ekołukta, miód z pasieki Tadeusza Kozaka czy ogromny wybór produktów pochodzących z Francji.
Ostatnim rozdziałem w książce jest „Ucztowanie”. Joanna Drzazga uczy nas savoir vivre przy stole. Bardzo ciekawe i przydatne lekcje.
Książka „Z miłości do smaku” jest wyjątkowa i dostała zaszczytne miejsce w mojej kulinarnej biblioteczce. Są w niej wybitne przepisy z pięknymi zdjęciami. Dodatkowy plus za dwujęzyczność – wszystko w książce napisane jest po polsku oraz po francusku. Brawo!
Warsztaty kulinarne
Na warsztatach kulinarnych z Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim przygotowywaliśmy właśnie kilka przepisów z książki „Z miłości do smaku”. To była świetna zabawa, bo nasze gotowanie było nagrywane, a widzowie mogli oglądać nas na żywo na profilu FB Carrefour Polska. Film z warsztatów możecie obejrzeć tutaj:
Poniżej prezentuję Wam przepisy z książki, które przyrządzaliśmy podczas wspólnego gotowania oraz mnóstwo zdjęć. Spójrzcie na te apetyczne receptury. Gwarantuję Wam, że wszystkie w książce są równie wybitne i pyszne.
*książkę „Z miłości do smaku” możecie kupić w sklepach Carrefour oraz na najbliższych Warszawskich Targach Książki, które odbędą się w dniach 18 – 21 maja