Chili con carne to popularne amerykańskie danie. Jak nazwa wskazuje (język hiszpański) to chili z mięsem. Przeważnie składnikami sosu są różne rodzaje papryki chili, mięso mielone (przeważnie wołowina), cebula, czosnek i pomidory. Często dodaje się także kukurydzę i fasolę. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, można by powiedzieć odchudzony. Zamiast mięsa wołowego użyłam chudego mięsa z indyka (możecie oczywiście użyć wołowiny – duście wtedy sos o 10 minut dłużej). Nie ma w moim daniu papryki świeżej, dodałam mieloną paprykę chili oraz słodką paprykę wędzoną. Ostrość potrawy kontrolujcie sami, tak jak lubicie najbardziej. Ja przygotowuję dosyć ostrą, a dodany na końcu jogurt naturalny bardzo fajnie ją łagodzi.
Chili con carne z mięsem z indyka
Przyrządzenie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż razem mieszając przez 30 sekund.
Do garnka dodaj mielone mięso indyka i smaż mieszając na dużym ogniu. W międzyczasie dopraw całość solą, pieprzem, dodaj mieloną paprykę chili, słodką paprykę wędzoną oraz kumin. Smaż mięso, aż się lekko zarumieni.
Dodaj do garnka pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszaj całość dokładnie, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś sos przez 20 minut.
W tym czasie możesz ugotować ryż, jeśli zamierzasz podać to danie z ryżem.
Otwórz garnek z potrawą. Dodaj czarną fasolę i kukurydzę z puszki (odlewając oczywiście uprzednio płyny z puszek). Dopraw danie kilkoma kroplami sosu Tabasco (w zależności jak ostre potrawy lubisz) oraz sokiem z cytryny i wymieszaj dokładnie. Gotuj całość jeszcze 5 minut i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekaj grubo.
Chili con carne nałóż do miseczek. Do każdej porcji połóż łyżkę jogurtu naturalnego, ser cheddar oraz szczypior. Podawaj od razu same, z ryżem bądź z nachosami.