Ryby powinniśmy jeść co najmniej trzy razy w tygodniu. Nie zapominajcie o ich wspaniałych właściwościach – zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, są bogate w białko, żelazo, magnez i potas. Są niskokaloryczne, a do tego wszystkiego są po prostu pyszne. Zazdroszczę ludziom, którzy mieszkają w miejscach, gdzie świeże ryby i owoce morza to codzienność. Dlatego w moim mieście wiem kiedy przyjeżdża świeżutka dostawa i poluję na piękne okazy. Moje złowiłam podczas trwającego co jakiś czas w E.Leclerc w Radomiu festiwalu dorsza. Przyrządziłam polędwiczki z dorsza w sosie z białego wina z pomidorkami cherry. Sos jest podkręcony czosnkiem i płatkami chili. Ostrość jednak nie dominuje w daniu, a jest wyczuwalna na końcu języka po smakowaniu każdego kęsa.
Polędwiczki z dorsza w sosie winnym z pomidorkami cherry
Przyrządzenie:
Jeśli tak jak ja masz dwie długie polędwiczki z dorsza, przekrój każdą na pół. Posyp solą i pieprzem i odłóż na deskę.
Pomidorki koktajlowe umyj zimną wodą, osusz i przekrój na połówki.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Dodaj płatki chili i posiekany czosnek. Smaż mieszając około 30 sekund. Wlej wino oraz wrzuć skórkę startą z cytryny. Dodaj pomidorki koktajlowe i dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj sos na średnim ogniu przez 10 minut, aż odparuje alkohol i sos się zredukuje.
W czasie, gdy sos się gotuje na drugiej patelni rozgrzej 2 duże łyżki masła klarowanego. Smaż polędwiczki z dorsza po 3 minuty z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.
Na koniec wlej do sosu słodką śmietankę i wrzuć listki bazylii. Gotuj jeszcze 1 minutę. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki z dorsza polej sosem winnym z pomidorkami cherry. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 3 minuty.
Rybę podawaj od razu z ulubionymi dodatkami lub bez żadnych, bo tak przygotowana smakuje wyśmienicie.