Makaron sojowy smażony z krewetkami i jarmużem

Jeśli potrzebujesz przepisu na szybkie, zdrowe i pożywne danie to jesteś w idealnym miejscu. Makaron sojowy smażony z krewetkami i jarmużem to potrawa także dla miłośników smaków orientalnych. Znajdziemy w niej sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, sok i skórkę z limonki, papryczkę chili i dużo ukochanej przeze mnie kolendry. Same pyszne smaki!

makaron sojowy smażony z krewetkami
Makaron sojowy smażony z krewetkami i jarmużem

Makaron sojowy smażony z krewetkami i jarmużem

Przyrządzenie:

Makaron sojowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Mrożone krewetki przełóż na sitko i pozostaw na noc w lodówce. Kolejnego dnia wyjmij z lodówki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Ze świeżych oraz rozmrożonych krewetek zdejmij pancerz i usuń ogonek. Wyjmij także przewód pokarmowy. Umyj krewetki zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Posiekaj także papryczkę chili usuwając gniazda nasienne (pozostaw je, jeśli lubisz bardzo ostre dania). Imbir obierz (polecam zrobić to małą łyżeczką) i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Paprykę czerwoną umyj zimną wodą i osusz. Usuń gniazdo nasienne z pestkami i pokrój paprykę w paseczki.

Liście jarmużu umyj zimną wodą i osusz. Kolby kukurydzy odsączone z zalewy pokrój na mniejsze kawałki.

W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej arachidowy. Wrzuć czosnek z papryczką chili oraz imbirem. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 30 sekund. Dodaj krewetki i smaż 1 minutę. Dodaj kolby kukurydzy, paprykę czerwoną i czarny sezam. Smaż kolejną minutę i wlej sos sojowy, olej sezamowy oraz sok z limonki. Dodaj także skórkę startą z limonki. Cały czas mieszaj. Dodaj liście jarmużu i makaron sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Liście jarmużu powinny zmniejszyć swoją objętość, a krewetki muszą być jędrne i różowe (ale nie gumowate). Na koniec dodaj grubo posiekaną lub porwaną w rękach świeżą kolendrę.

Smacznego

makaron sojowy smażony z krewetkami
Makaron sojowy smażony z krewetkami i jarmużem
makaron sojowy smażony z krewetkami
Makaron sojowy smażony z krewetkami i jarmużem
makaron sojowy smażony z krewetkami
Makaron sojowy smażony z krewetkami i jarmużem
  • 250 g makaronu sojowego
  • 400 g krewetek (najlepiej surowych)
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 8 małych kolb kukurydzy marynowanych odsączonych z zalewy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 250 g liści jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • około 30 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok i skórka starta z połowy sparzonej wrzątkiem limonki
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz
  • olej arachidowy do smażenia