Jest takie danie, które mogłabym jeść chyba codziennie. Uwielbiają je moje dzieci, zawsze kojarzy mi się z domem. Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w miękkie liście kapusty i polane przepysznym sosem pomidorowym. Najlepsze gołąbki przepis mojego taty. Gwarantuję, że smaczniejszych nie jedliście!
*ta piękna serwetka na zdjęciach to dzieło mojej mamusi <3
Gołąbki przepis mojego taty
Przyrządzenie:
Przygotuj liście kapusty (ok. 12 sztuk do gołąbków plus 2-3 do wyłożenia rondla):
Kapusta włoska – zdejmij delikatnie liście, odetnij zgrubienia („nerwy”) nie dziurawiąc liści, liście wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 7 min.
Kapusta biała – wytnij środek (głąb), wrzuć w całości do wrzątku, gotuj ok. 15 min. Po ostudzeniu zdejmij liście i zetnij zgrubienia. Jeśli po zdjęciu kilku liści dotrzesz do warstw jeszcze twardych, ponownie podgotuj kapustę.
Przygotuj farsz:
Ugotuj (nie rozgotuj) ryż lub kaszę w osolonej lekko wodzie. 1 cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. W maszynce do mięsa zmiel mięso i zrumienioną cebulę, wymieszaj z ugotowanym ryżem lub kaszą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Zawiń przygotowany farsz w liście kapusty. Wyłóż dno szerokiego rondla 2-3 liśćmi kapusty zalewając ok. 300-400 ml bulionu. Układaj warstwami gołąbki przekładając siedmioma-ośmioma liśćmi laurowymi i posypując mielonym kminkiem. Z wierzchu przykryj liśćmi kapusty. Duś gołąbki pod przykryciem ok. 1,5-2 godz.
W trakcie duszenia gołąbków przygotuj sos:
Na maśle lekko zrumień 3 pokrojone w kostkę cebule, pod koniec smażenia dodaj czubatą łyżkę mąki i zasmaż krótko. Zalej resztą bulionu, dodaj pozostałe liście laurowe i szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około pół godziny na wolnym ogniu (uważaj, żeby nie przypalić). Pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i duś na maśle klarowanym ok. 15 min (w sezonie „niepomidorowym” listopad – maj lepiej użyć własnego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki). Wymieszaj z uduszoną w bulionie cebulą, wyjmij liście laurowe, dodaj płyn z duszenia gołąbków i zmiksuj blenderem. Duś razem ok. 5 min. Dopraw solą i pieprzem, zapraw śmietaną doprowadzając do wrzenia. Do sosu możesz dodać posiekany koperek.
Gołąbki podawaj polane sosem, z purée ziemniaczanym lub pieczywem.