Oglądaliście kiedyś Masterchef Australia? Uważam, że australijska edycja jest najlepsza. Najwyższy poziom uczestników i najbardziej kompetentni jurorzy. Jeśli wiecie o czym piszę to z pewnością znacie George’a Dimitriosa Calombarisa. To Australijczyk greckiego pochodzenia, znakomity szef kuchni szanujący greckie tradycje kulinarne oraz właśnie jeden z jurorów australijskiej edycji Masterchef. Jest właścicielem kilku restauracji w Melbourne oraz na wyspie Mykonos. Napisał kilka książek kulinarnych. W moje ręce trafiła właśnie jedna z nich! Kuchnia Grecka George Calombaris jest wspaniała. Pyszne przepisy i przepiękne zdjęcia. Oprócz wyjątkowych receptur czytamy w niej także wiele o autorze: jego pasji, rodzinie, przyjaciołach. To nie jest kolejna zwykła książka kucharska, którą odłożę na półkę bez zaglądania do niej co jakiś czas. Chcę przygotować każdą propozycję autora i spróbować tych dań. Czytając Kuchnię Grecką jestem przekonana, że będą obłędnie pyszne.
Koniecznie czytajcie ten post do końca. Tam czeka na Was KONKURS, w którym możecie wygrać jedną z dwóch książek Kuchnia Grecka George Calombaris.
Kuchnia Grecka George Calombaris
Australijski kucharz o greckim sercu – tak o sobie pisze autor. Bardzo podoba mi się w książce to, że George Calombaris opowiada czytelnikowi o sobie. Staje nam się bliższy, „ludzki”. Ta książka ma serce i czuć to na każdej jej stronie.
„Uwielbiam słuchać greckiej muzyki. To właśnie ona wywołuje we mnie nieporównywalne z niczym emocje, których nie sposób wyrazić słowami. Muzyka przenosi mnie do samego serca Grecji napełnia dumą i daje poczucie przynależności”
Greckie przekąski
Przepisy zaczynają się od przekąsek. Każdy zachwyca. Już pierwsza, niby zwykła sałatka sprawia, że moje ślinianki pracują intensywniej. Przy każdej recepturze jest o niej kilka słów od autora.
„Ta chrupiąca, zdrowa i pyszna sałatka to danie, którym uwielbiam dzielić się z moimi pociechami. Nasze dzieci nie jedzą fast foodów i doskonale wiedzą, że dobre jest tylko to, co naturalne”.
Niesamowite wrażenie zrobił na mnie przepis na krewetki w cieście kataifi, chlebek fenkułowy z salsą, papryczki starrosa czy kurczakowe nuggetsy mamy Georgea Calombarisa.
Sosy i dipy
Wiadome jest, że w kuchni greckiej dipy to bardzo ważny dodatek do dań. Dlatego też w książce nie zabrakło rozdziału z sosami i dipami. Marchewkowe tzatziki, hummus, pasta miso, dip z buraka czy dip z przypalonej cebuli i koziego sera to tylko część propozycji autora.
Na koniec każdego rozdziału w książce jest przepis na danie specjalne, szczególnie bliskie autorowi. Z dłuższą historią i opowiadaniem.
Makarony
„Moja babcia miała włoskie korzenie, a ja mogłem się dzięki temu cieszyć tym, co najlepsze we włoskiej kuchni! Podobnie jak wiele dań na bazie makaronu, to również sprawia, że ciepło robi nam się nie tylko w brzuchu, ale także na sercu. Kluski powinny być wilgotne i najlepiej jeść je łyżką”
Souvlaki
Znajdziemy tu wspaniałe przepisy! Wieprzowina sheftalia, tabbouleh z kolendrą i jogurt z tahini, keftedes z cukinii z sałatką z kaszy bulgur czy chrupiąca grasica jagnięca z groszkiem, miętą i ricottą czy grillowane krewetki, jamon, pomidory i kapary.
Street food
Street food to wcale nie junk food. W wydaniu autora to znakomite proste, ale niebanalne przekąski. Dosłownie WSZYSTKO chcę jeść tu i teraz!
Przepisy mamy
MC „Kiedy George był mały, bardzo często przyrządzałam mu te kotleciki. Jako dodatki do nich sprawdzą się m.in. prosty pilaw, frytki i sałatka lub sałatkowe sosy z oliwą (s. 229). To, co zostanie, możesz owinąć następnego dnia w chrupiące pieczywo (George uwielbiał to robić!). Uważaj, aby nie smażyć kotletów zbyt długo, bo stracą swój delikatny smak”
Sałatki
Macie dosyć takich samych nudnych przepisów na sałatki. Nie macie pomysłu na coś nowego? W tym rozdziale znajdziecie same oryginalne propozycje sałatkowe.
Desery
Od pierwszego przepisu w tej sekcji oczy szeroko się otwierają i ślinka cieknie. Wszystkie są niezwykle apetyczne i niebanalne.
Napoje
9 propozycji na koktajle i świetne zastosowanie kawy.
Podstawy
W ostatnim rozdziale autor zdradza nam przepisy na podstawy w kuchni. Dowiemy się jak przyrządzić wiejski chleb, chlebki pita, majonez, serek ricotta, jogurt domowy czy ciasto filo.
Pokazałam Wam tylko skrawek tej pięknej książki. Musicie przeczytać i obejrzeć ją sami. Musicie mieć ją w domu i gotować razem z George Calombaris. Ja jestem zachwycona. Zdecydowanie wyróżnia spośród wszystkich, które mam. A uwierzcie mi, ze posiadam całkiem sporą kolekcję książek kulinarnych. Polecam, zróbcie sobie prezent albo bliskiej Wam osobie. To dobry moment, bo Święta Bożego Narodzenia już niedługo 🙂
KONKURS – WYGRAJ JEDNĄ Z DWÓCH KSIĄŻEK KUCHNIA GRECKA GEORGE CALOMBARIS
Serdecznie zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, w którym możecie wygrać jedną z dwóch książek Kuchnia Grecka George Calombaris.
W komentarzu pod tym postem napisz jakie greckie danie lubisz najbardziej. Dlaczego? Może z czymś/kimś Ci się kojarzy? Może jadłeś je w wyjątkowym miejscu? Może wyjątkowo smakuje?
Konkurs trwa od teraz do środy 23.11.2016 r do godz. 24:00.
Wybiorę dwie moim zdaniem najciekawsze i oryginalne odpowiedzi. Zwycięzców ogłoszę także w komentarzu pod tym postem, najpóźniej w piątek 25.11.2016 r.
ZAPRASZAM DO WZIĘCIA UDZIAŁU W KONKURSIE I CZEKAM NA WASZE ZGŁOSZENIA!