Potrawa, którą dzisiaj Wam prezentuję może być podana jako samodzielne danie lub jako dodatek. Ja przygotowałam ją z pieczonym sumem, ale o nim będzie kolejny post. Kasza orkiszowa z warzywami jesieni – moją ukochaną brukselką, paprykami, boczniakami i dużą ilością kolendry. Kasza orkiszowa może nie każdemu przypaść do gustu. Jest o wiele twardsza niż inne kasze. Myślę jednak, że jak przeczytacie o jej walorach zdrowotnych to będziecie chcieli jej spróbować. Warzywa smażyłam krótko, aby były al dente. Takie lubię najbardziej, także ze względu na to, że nie tracą wtedy swoich wartości zdrowotnych.
Jak wszystkie kasze, także kasza orkiszowa jest niezwykle zdrowa. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają cholesterol, chroniąc tym samym układ krwionośny przed miażdżycą i jej następstwami, a także zwiększają odporność organizmu. Kwasy tłuszczowe działają też pozytywnie na układ pokarmowy, zapobiegając chorobom dróg żółciowych oraz regulując metabolizm. Kasza orkiszowa jest bogata w witaminy A, D, E, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez, miedź i wapń. Minerały wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry. Poprawia trawienie również dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Orkisz ma też działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.
Kasza orkiszowa z warzywami jesieni
Przyrządzenie:
Kaszę orkiszową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Czosnek i szalotki obierz i posiekaj.
Z brukselek odcinaj twarde końcówki i odrzuć razem z zewnętrznymi listkami. Resztę podziel na oddzielne listeczki i wrzuć do zimnej wody. Dokładnie umyj i odcedź na sitku
Papryki umyj. Wytnij gniazda nasienne. Pokrój papryki w paseczki.
Jeśli Twoje boczniaki są brudne to umyj je zimną wodą i osusz. Następnie pokrój w paski.
Pomidorki cherry umyj zimną wodą i przekrój na połówki.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj szalotki i smaż, aż się zeszklą. Dodaj czosnek. Po około 1 minucie dodaj boczniaki. Dopraw całość pieprzem. Jak boczniaki się troszkę zarumienią wrzuć kaszę orkiszową.
Dodaj listki brukselki i smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj papryki i smaż jeszcze 1 minutę. Wlej sos sojowy do smaku.
Wrzuć pomidorki cherry i grubo posiekaną świeżą kolendrę.
Warzywa z kaszą orkiszową podawaj gorące.