Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

Czas niestety szybko płynie i niedługo kończy się lato, a w raz z nim ciepłe dni. Zanim się obejrzałam przyszedł sezon na dynię i w głowie narodziły się pomysły na potrawy jesienne. Nie miałam ochoty na mięso, dlatego przygotowałam warzywa w sosie orzechowo – kokosowym. Użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów – danie smakuje jeszcze lepiej. Jeśli nie znajdziecie takiego masła to wrzućcie do potrawy uprażone orzechy, np. ziemne albo nerkowca. Mimo, że danie to nie zawiera mięsa, ze względu na fasolę i dynię jest bardzo pożywne. Obowiązkowo dodajcie dużo kolendry. To jest zdecydowana wisienka na torcie w tym przepisie.

warzywa w sosie
Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym

Przyrządzenie:

Fasolę zalej wrzątkiem. Mocz przez cztery godziny, kilka razy zmieniając wodę. Wypłucz, zalej świeżą wodą, zagotuj i posól. Zmniejsz ogień i gotuj fasolę około 4 godziny. Ugotuj ją al dente i odcedź.

Wszystkie warzywa umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój ją w kostkę. Z cukinii odetnij końce i odrzuć, resztę pokrój w kostkę. Dynię także pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Danie przygotuj na dużym ogniu. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj kardamon oraz papryczkę chili w proszku. Mieszaj jeszcze chwilę i dodaj czosnek. Smaż mieszając kolejne 2 minuty.

Dodaj dynię i fasolę i smaż przez 1 minutę. Wlej sos sojowy. Mieszaj cały czas. Dodaj paprykę i cukinię. Po kolejnej minucie mieszania dodaj masło orzechowe, wlej mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zagotuj i mieszaj, aż masło się rozpuści. Dopraw ewentualnie całość sosem sojowym, kardamonem i papryczką chili. Na koniec dodaj grubo posiekaną kolendrę.

Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym podawaj z ryżem i posyp z góry świeżą kolendrą.

Smacznego

warzywa w sosie
Warzywa z sosem orzechowo – kokosowym
warzywa w sosie
Warzywa w sosie orzechowo – kokosowym
warzywa w sosie
Warzywa z sosem orzechowo – kokosowym
  • 300 g fasoli „Piękny Jaś”
  • około 300 g żółtej cukinii
  • około 300 g dyni bez pestki i skórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 duże łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kardamonu w proszku
  • 1 płaska łyżeczka papryczki chili w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • sos sojowy do smaku (około 50 ml)
  • olej z kiełków kukurydzianych do smażenia (oczywiście możesz użyć innego)
  • dużo świeżej kolendry
  • ulubiony ryż jako dodatek