Chłodnik melonowy, na który zapraszam Was w tym wpisie to bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu zupa. Miksujemy razem kilka składników, dodajemy cząstki grejpfruta i skórkę startą z limonki i mamy gotowy pyszny orzeźwiający chłodnik. Idealny na upalne dni. Jest jednak tak dobry, że jestem przekonana, że z największą przyjemnością zjedlibyście go o każdej porze roku i panującej pogodzie.
Chłodnik melonowy z grejpfrutem i miętą
Przyrządzenie:
Odetnij końcówki melona. Przekrój melona na pół i wydrąż pestki. Pokrój każdą połowę na kawałki w kształcie łódeczek i odetnij skórę. Następnie pokrój melona na mniejsze kawałki, większe kwadraty. Zmiksuj blenderem.
Dodaj listki mięty, zostaw kilka do podania. Wlej syrop z agawy i zmiksuj całość.
Z jednego grejpfruta wyfiletuj – pozostaw kawałki z samym miąższem. Z drugiego grejpfruta wyciśnij sok.
Wlej sok do zupy. Przetrzyj zupę przez sitko. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
W głębokim talerzu ułóż kawałki grejpfruta. Zalej zimnym chłodnikiem. Połóż kilka listków mięty i zetrzyj odrobinę skórki ze sparzonej limonki.