Rozkręcam się ostatnio w słodkościach i nawet nieźle mi wychodzą. Przygotowałam deser idealny na lato. Orzeźwiający, lekki krem cytrynowy. Okazał się hitem w mojej rodzinie. Najbardziej przypadł do gustu mojemu bratu. Zjadł trzy porcje z sześciu, które przygotowałam.Jeśli macie głodomorów w domu to może od razu podwójcie ilość składników, żeby przygotować więcej tego pysznego deseru.
Krem cytrynowy z bitą śmietaną i owocami
Przyrządzenie:
Żółtka utrzyj z cukrem (najlepiej w metalowej misce), aż staną się prawie białe i będą gładkie i puszyste. Wlej sok z cytryn i dodaj skórkę z cytryny.
Miskę połóż nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Ubijaj przez 10 minut, aż powstanie gładka i gęsta masa. Zdejmij na chwilę z garnuszka. Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach wrzącej wody. Wlej do masy razem z wódką cytrynówką i wymieszaj całość bardzo dokładnie. Odstaw do ostudzenia
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dwie trzecie ubitej śmietanki dodaj do cytrynowej masy. Wymieszaj delikatnie.
Krem cytrynowy przełóż do kieliszków bądź miseczek. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie dodaj pozostałą bitą śmietanę oraz ulubione owoce. Ja użyłam malin i jeżyn.
Krem podawaj schłodzony.
Smacznego
*deser podałam w kieliszku do białego wina Novum