Turbota uwielbiam pod każdą postacią. Ma cudowne, delikatne białe mięso i jak każdą rybę, przygotowuje się go dosyć szybko. W tym przepisie piekłam go przyprawionego cytryną i świeżym lubczykiem, z truflowo – czosnkowymi talarkami z topinambura i cudownymi żółtymi pomidorkami z zalewy z solą morską. Ależ to jest sztos! Zawsze czuję przyjemną dumę jak wyjdzie mi coś mega dobrego. I tak też właśnie się teraz czuję. Przygotujcie to danie ze mną, a będziecie wiedzieć o co chodzi ? Turbot pieczony z topinamburem i żółtymi pomidorkami w zalewie morskiej.
Turbot pieczony z żółtymi pomidorkami i topinamburem
Przyrządzenie:
Turbota wypatrosz. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól z obu stron i odstaw.
Topinambur umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij boki z dwóch stron i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Nie obieraj! Włóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą z oliwek z truflami, czosnkiem granulowanym oraz solą. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmij naczynie i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 190 stopni.
Drugie, duże naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek i połóż kilka plasterków cytryny. Połóż na nich turbota.
Natnij rybę w kilku miejscach i włóż w nie kawałki cytryny. Na górę połóż także gałązki świeżego lubczyku. Naokoło ryby połóż plastry topinambura. Wlej na nie oliwę z ich pieczenia. Rybę skrop oliwą z oliwek. Wstaw naczynie do piekarnika na 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pomidorki wraz z zalewą morską. Jeśli takich nie masz, rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pomidorki. Po około 3 minutach gotowania/ smażenia zdejmij patelnię z ognia. Dodaj posiekany lubczyk oraz sól i po zamieszaniu dodaj zimne masło. Wymieszaj, aż masło się roztopi i powstanie piękny sos.
Po 15 minutach pieczenia ryby wyjmij naczynie. Wylej na rybę maślany sos z pomidorkami i lubczykiem. Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika, na 10 minut.
Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.
Więcej moich przepisów z rybami bałtyckimi znajdziecie tutaj: