Dawno nie było przepisu z rybami! Z przyjemnością zatem przygotowałam nowy. Tym razem stornia czyli flądra. Flądra w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami. Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu danie, które jedliśmy z ogromną przyjemnością. Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.
Stornia (flądra)
Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.
Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.
Flądra w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami
Przyrządzenie:
Ze świeżych ryb odetnij głowy i wypatrosz. Ryby umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp ryby pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące z obu stron. Obsyp z nadmiaru mąki.
Na dużej suchej patelni połóż dwie połówki cytryny i grilluj od strony miąższu, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij na bok. Wlej i rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie dodaj 2 łyżki masła. Roztop i rozgrzej powoli, na średnim ogniu, żeby masło się nie spaliło. Połóż flądry od ciemniejszej strony i smaż, aż będą lekko rumiane. Potem usmaż z drugiej strony. Zdejmij na talerz obok.
Na patelnię dodaj jeszcze 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz kapary. Wlej śmietankę oraz dodaj prawie całą natkę pietruszki. Duś mieszając przez 2 minuty. Włóż do sosu ryby na minutę.
Flądry podawaj od razu gorące z kromką świeżego chrupiącego chleba.
Smacznego!
Po więcej przepisów, które przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam tutaj: