Flądra w sosie

Dawno nie było przepisu z rybami! Z przyjemnością zatem przygotowałam nowy. Tym razem stornia czyli flądra. Flądra w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami. Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu danie, które jedliśmy z ogromną przyjemnością. Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.

Stornia (flądra)

Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.

Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.

Naturalnie Bałtyckie
Stornia w sosie

Flądra w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami

Przyrządzenie:

Ze świeżych ryb odetnij głowy i wypatrosz. Ryby umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp ryby pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące z obu stron. Obsyp z nadmiaru mąki.

Na dużej suchej patelni połóż dwie połówki cytryny i grilluj od strony miąższu, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij na bok. Wlej i rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie dodaj 2 łyżki masła. Roztop i rozgrzej powoli, na średnim ogniu, żeby masło się nie spaliło. Połóż flądry od ciemniejszej strony i smaż, aż będą lekko rumiane. Potem usmaż z drugiej strony. Zdejmij na talerz obok.

Na patelnię dodaj jeszcze 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz kapary. Wlej śmietankę oraz dodaj prawie całą natkę pietruszki. Duś mieszając przez 2 minuty. Włóż do sosu ryby na minutę.

Flądry podawaj od razu gorące z kromką świeżego chrupiącego chleba.

Smacznego!

Naturalnie Bałtyckie
Stornia w sosie
Naturalnie Bałtyckie
Flądra w sosie
Naturalnie Bałtyckie
Flądra w sosie
Naturalnie Bałtyckie
Flądra w sosie

Po więcej przepisów, które przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam tutaj:

Naturalnie Bałtyckie
Naturalnie Bałtyckie
  • 2 świeże flądry bałtyckie
  • mąka pszenna do obsypania ryb
  • masło do smażenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki małych kaparów
  • około 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 cytryna
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 100 ml płynnej śmietanki  (im chudsza tym lepiej)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki