Zielone naleśniki

Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo.

Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się jednak ukryć, że do ich sukcesu niewątpliwie przyczynił się fakt, że smażyłam je na patelni do naleśników od bestpan. Patelnia nie jest lekka, co jest dla mnie bardzo ważne. Zdecydowanie wolę przygotowywać jedzenie w garnkach i cięższych patelniach. Powłoka patelni Lotan® o wysokiej zawartości cząsteczek ceramicznych zapobiega przypalaniu i przywieraniu do powierzchni. W związku z tym nie trzeba używać tłuszczu do smażenia. Czyszczenie też jest super łatwe, bo wystarczy przetrzeć ją ręcznikiem papierowym. Ciepło na patelni rozprzestrzenia się równomiernie, co zdecydowanie poprawia szybkość, łatwość i komfort przygotowywania naleśników. Czytajcie do końca, bo na dole mam dla Was niespodziankę.

Zielone naleśniki

Przepis na zielone naleśniki z serem Cheddar i szynką z sosem serowym z kurkami

Przyrządzenie:

Szpinak rozmróź na sitku i odciśnij wodę. Całą resztę na ciasto naleśnikowe zmiksuj w robocie kuchennym. Następnie najlepiej blenderem, żeby ciasto było idealnie gładkie. Odstaw na bok.
W mniejszej patelni na maśle zeszklij cebulę, potem dodaj kurki. Dopraw pieprzem i smaż 3 minuty mieszając. Dodaj pokruszony ser Lazur oraz śmietankę. Duś, aż ser się rozpuści. Na koniec posyp natką pietruszki.
Rozgrzej patelnię do naleśników i wylewaj po chochli ciasta na patelnię. Smaż naleśniki z dwóch stron i odkładaj na duży talerz na bok.
Połóż usmażonego naleśnika na rozgrzaną patelnię. Następnie ser Cheddar. Jak się rozpuści plastry szynki i rukolę. Zamknij naleśnika i na górę połóż kurki w sosie serowym.

Smacznego

Zielone naleśniki
Zielone naleśniki
Zielone naleśniki

Przepis ten powstał w związku z moją współpracą z bestpan. W innych przepisach będę pokazywała ich inne sprzęty. Mam przyjemność używania patelni i garnków od bestpan od pewnego czasu i z przyjemnością i odpowiedzialnością polecam. Jestem przekonana, że tak jak je szybko zobaczycie różnice w użytkowaniu tych sprzętów z pozostałymi innymi, dostępnymi na rynku. Są solidne i mam wrażenie, że niezniszczalne 😉 Ja używam do indukcji.

Wypróbujcie sami. Wpisując na stronie bestpan.pl kod: Wpomidorach20, a dostaniecie aż 20% zniżki! Dajcie znać jakie są Wasze wrażenia.

Przepis na zielone naleśniki

na naleśniki:

  • 100 g mrożonego posiekanego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 duża łyżka masła rozpuszczonego
  • szczypta soli

dodatki:

  • posiekana cebula
  • świeże kurki
  • ser Lazur
  • 50 ml płynnej śmietanki (użyłam 15%)
  • posiekana natka pietruszki
  • starty na grubej tarce ser Cheddar
  • plastry dobrej szynki
  • rukola