Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również będą pysznie smakować. Przygotuj go ze mną i zjedz ze smakiem, najlepiej łapiąc promienie słońca!
Szprot
Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim
Przyrządzenie:
Szprotkom odetnij głowy, wyjmij kręgosłupy i je wypatrosz. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Jak się zeszkli dodaj plasterki czosnku. Dodaj oregano i paprykę słodką wędzoną. Po chwili smażenia dodaj ryby. Posól i dopraw pieprzem. Dodaj pomidory. Duś całość ugniatając ryby i pomidory przed około 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente. Do sosu dodaj 6 łyżek wody z gotowania makaronu. Dodaj także kapary i posiekaną natkę pietruszki. Przełóż także ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu, gorący. Ja posypuję jeszcze startym serem Grana Padano. Ser pasuje według mnie zawsze! Z góry jeszcze trochę posiekanej natki pietruszki, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i smacznego bardzo!
Przepis ten powstał w związku z moim uczestnictwem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Więcej moich przepisów, które przygotowałam w ramach projektu znajdziesz tutaj: