Sylwestrowe i imprezowe przekąski w formie smażonych rybek bałtyckich z cytrynowym aioli to moja propozycja dla Was. Przepis ten przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w programie Naturalnie Bałtyckie. Na ryby smażone w cieście piwnym wybrałam świeże śledzie i szprotki bałtyckie. Jak dobrać rybę pod okazję przeczytacie tutaj: https://naturalniebaltyckie.pl/porady-kulinarne/jak-dobrac-rybe-pod-okazje
Śledź bałtycki
Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego.
Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony.
W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.
Szprot
Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Ryby smażone w cieście piwnym
Przyrządzenie:
Przygotuj sos aioli. Do miseczki włóż żółtka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzuć filecik anchois. Wszystko zmiksuj blenderem. Cały czas miksując (blenderem bądź mikserem), dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, wodę, potem wlej sok z cytryny. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję.
Ryby wypatrosz i oczyść, umyj zimną wodą i osusz. Zmiksuj piwo z jajkiem i mąką, aż powstanie ciasto naleśnikowe. Włóż do ciasta rybki i smaż je w głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą chrupiące i złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj od razu z sosem aioli.
Smacznego
Więcej o projekcie przeczytacie klikając tutaj, FB oraz Instagram Naturalnie Bałtyckie.