3 sierpnia 2020 r. oficjalnie został otwarty Nobu Hotel Warsaw. Miałam zaszczyt być na tym wydarzeniu, dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami moimi wrażeniami z tego dnia. Najciekawsza oczywiście byłam lunchu, który odbył się w restauracji hotelu, ale po kolei…
Kim jest właściciel Nobu Hotel Warsaw?
Pisząc wyżej o zaszczycie jaki spotkał mnie, że mogłam uczestniczyć w dosyć kameralnym otwarciu hotelu (około 50 osób), muszę wytłumaczyć Wam dlaczego Nobu Hotel Warsaw jest miejscem wyjątkowym. Jest to hotel, który należy do ekskluzywnej sieci hoteli Nobu, należącej do Roberta De Niro, Meira Temper i Nobu Matsuhisa. Jak łatwo można zauważyć, nazwa hotelu pochodzi od imienia jednego z właścicieli – Nobu Matsuhisa. To od niego tak naprawdę wszystko się zaczęło. Jest to słynny japoński szef kuchni i restaurator, znany ze swojej kuchni fusion, łączącej tradycyjne japońskie dania z peruwiańskimi składnikami. Zyskał także sławę wśród celebrytów i jednym z jego fanów był właśnie Robert De Niro.
Po kilku latach znajomości otworzyli wspólnie z Meirem Teper (producent filmowy) restaurację, teraz jest ich 43. Później postanowili swoją markę Nobu Hospitality powiększyć o hotele, w których są oczywiście restauracje. Hoteli jest obecnie 17, a wkrótce będzie 19 na całym świecie.
Każdy hotel zaprojektowany jest przez kalifornijskie studio PCH. Jedynie Nobu Hotel Warsaw powstał we współpracy studia z Kalifornii z polską grupą architektów Medusa Group. Hotel powstał w miejscu dotychczasowego Hotelu Rialto. Postanowiono pozostawić część designu „starego” hotelu, dlatego też ważna była współpraca z polskimi architektami. Hotel oferuje 117 pokoi, które podzielone są na dwa style: art deco i nowoczesny. W hotelu znajduje się część także strefa wellness, Nobu Café, Nobu Bar oraz przestrzeń eventową. Ta ostatnia to aż 438 m2 na pierwszym piętrze nowego skrzydła budynku. Na dole hotelu, również z osobnym wejściem jest klimatyczny Jazz Club.
Lunch w restauracji Nobu Hotel Warsaw
Nie ukrywam, że najbardziej nie mogłam doczekać się lunchu w restauracji Nobu Hotel Warsaw. Dowiedziałam się, że w 90% menu we wszystkich restauracjach Nobu są takie same i potrawy przygotowywane są z tych samych składników, autorstwa oczywiście Nobu Matsuhisy. W Warszawie restauracja otworzyła się 17 lipca, a jej szefem kuchni jest Yannicka Lohou.
Wiele słyszałam zachwytów na temat wyjątkowych połączeń smaków i struktur w daniach karty restauracji Nobu Hotel Warsaw, dlatego z wielkim podekscytowaniem czekałam na lunch. Muszę Wam powiedzieć/ napisać, że kompletnie się nie zawiodłam, a nawet poziom i jakość potraw na talerzach przewyższyła moje oczekiwania. Każdy talerz dopracowany do perfekcji. Często wydawałoby się proste i banalne połączenie, a sprawia, że chce Ci się płakać ze szczęścia. Od początku lunchu rozpływałam się w rozkoszy jaką zaserwowali nam kucharze z restauracji Nobu Hotel Warsaw. Spójrzcie na dania oraz koktajl – Negroni na bazie Sake.
Obejrzałam oczywiście regularną kartę menu restauracji i wiem, że muszę wrócić tam jak najszybciej. Jest to miejsce dla wszystkich foodies, miłośników owoców morza, sushi i tych, którzy doceniają jakościową wołowinę. Pamiętajcie jednak, że należy odpowiednio wcześniej zarezerwować stolik, bo na szczęście wiele osób docenia jakość, świeżość i smak potraw w restauracjach.
NOBU HOTEL WARSAW
ul. Wilcza 73
00-670, Warszawa
Rezerwacje stolika w restauracji: +48 22 551 88 00
W sprawie ogólnych zapytań, w tym również hotelowych i rezerwacyjnych, kontakt pod numerem: +48 22 551 88 88