Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym to super szybki przepis w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz dania z woka to z pewnością moja propozycja przypadnie Ci do gustu. No i najważniejsze – musisz być fanem/fanką masła orzechowego, bo ten smak zdecydowanie dominuje w tej potrawie. Dodałam 2 duże łyżki do niej i tyle samo zjadłam solo w trakcie gotowania. Nie ma w tym daniu cebuli, ostatnio używam jej mniej, bo moje dzieci nie lubią i szybko znajdują kawałki wydłubując ze swoich porcji.

kurczak w sosie orzechowym
Kurczak w sosie orzechowym z warzywami i orzechami nerkowca

Kurczak w sosie orzechowym z warzywami i orzechami nerkowca

Przyrządzenie:

Piersi kurczaka umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Wlej sos sojowy, ostre sosy (według uznania) i wsyp mąkę kukurydzianą. Dokładnie całość wymieszaj i odstaw.

Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odstaw.

Cukinię, paprykę i kapustę pak choi umyj zimną wodą. Osusz warzywa, usuń zbędne części i pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Cukinię pokrój w półplasterki, paprykę w słupki. Kolby kukurydzy także pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj.

W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane. Wrzuć czosnek, po chwili smażenia dodaj paprykę, pędy bambusa, kukurydzę, cukinię, grzybki shimeji. Smaż na dużym ogniu około 30 sekund. Wlej mleczko kokosowe oraz dodaj masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj kawałki kurczaka i duś całość mieszając. Po 1 minucie wlej sok z limonki i dopraw całość ewentualnie sosem sojowym i ostrymi sosami. Dodaj kapustę pak choi oraz liście szpinaku. Duś całość kolejną minutę mieszając od czasu do czasu. Sprawdź czy kawałeczki kurczaka są gotowe, jeśli tak, danie jest gotowe. Na koniec dodaj świeżą kolendrę, uprażone orzechy nerkowca i wlej kilka kropel oleju sezamowego. Wymieszaj.

Kurczaka w sosie orzechowym podaj  makaronem ryżowym i posyp danie świeżą kolendrą.

Smacznego

kurczak w sosie orzechowym
Kurczak w sosie orzechowym z warzywami i orzechami nerkowca
kurczak w sosie orzechowym
Kurczak w sosie orzechowym z warzywami i orzechami nerkowca
kurczak w sosie orzechowym
Kurczak w sosie orzechowym z warzywami i orzechami nerkowca
  • 500 g piersi z kurczaka (użyłam Kukurydzianego)
  • 250 g grzybów shimeji
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 kapusta pak choi
  • 250 g mytych liści szpinaku
  • 6 x małe kukurydze w zalewie, odsączone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 duże łyżki dobrej jakości masła orzechowego (ja miałam z kawałeczkami orzechów)
  • sok z jednej limonki
  • sos Tabasco do smaku
  • mała puszka pokrojonych w słupki pędów bambusa, odsączonych z zalewy
  • sos sojowy do smaku
  • olej sezamowy do smaku
  • sos Worchestershire do smaku
  • sos habanero do smaku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • świeża kolendra
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

do podania:

  • makaron ryżowy nitki
  • świeża kolendra