Kurczak w sosie orzechowym to super szybki przepis w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz dania z woka to z pewnością moja propozycja przypadnie Ci do gustu. No i najważniejsze – musisz być fanem/fanką masła orzechowego, bo ten smak zdecydowanie dominuje w tej potrawie. Dodałam 2 duże łyżki do niej i tyle samo zjadłam solo w trakcie gotowania. Nie ma w tym daniu cebuli, ostatnio używam jej mniej, bo moje dzieci nie lubią i szybko znajdują kawałki wydłubując ze swoich porcji.
Kurczak w sosie orzechowym z warzywami i orzechami nerkowca
Przyrządzenie:
Piersi kurczaka umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Wlej sos sojowy, ostre sosy (według uznania) i wsyp mąkę kukurydzianą. Dokładnie całość wymieszaj i odstaw.
Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odstaw.
Cukinię, paprykę i kapustę pak choi umyj zimną wodą. Osusz warzywa, usuń zbędne części i pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Cukinię pokrój w półplasterki, paprykę w słupki. Kolby kukurydzy także pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane. Wrzuć czosnek, po chwili smażenia dodaj paprykę, pędy bambusa, kukurydzę, cukinię, grzybki shimeji. Smaż na dużym ogniu około 30 sekund. Wlej mleczko kokosowe oraz dodaj masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj kawałki kurczaka i duś całość mieszając. Po 1 minucie wlej sok z limonki i dopraw całość ewentualnie sosem sojowym i ostrymi sosami. Dodaj kapustę pak choi oraz liście szpinaku. Duś całość kolejną minutę mieszając od czasu do czasu. Sprawdź czy kawałeczki kurczaka są gotowe, jeśli tak, danie jest gotowe. Na koniec dodaj świeżą kolendrę, uprażone orzechy nerkowca i wlej kilka kropel oleju sezamowego. Wymieszaj.
Kurczaka w sosie orzechowym podaj makaronem ryżowym i posyp danie świeżą kolendrą.