Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie je tak jak my.
Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron.
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem . Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Orzeszki upraż na suchej patelni, aż się zarumienią. Posiekaj dość drobno.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 30 sekund mieszając. Następnie dodaj mrożony szpinak. Smaż całość, aż szpinak się rozmrozi, zmięknie, puści wodę i odparuje. Dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.
Do szpinaku dodaj serek, orzeszki pinii oraz jajko. Raz jeszcze wymieszaj całość i ewentualnie dopraw.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty. Przekładaj na talerze lekko natłuszczone oliwą, aby się nie posklejały.
Na patelni podgrzej śmietankę i dodaj pomidory suszone. Przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Pierożki ravioli podawaj gorące polane sosem z pomidorów suszonych. Polecam posypać je także startym serem cheddar. Ja zapomniałam to zrobić do zdjęć, przyznaję się 😉 Moim dzieciom podaję je z rozpuszczonym masełkiem albo podgrzaną śmietanką.