Pełnoziarnista tarta z kapustą i grzybami to moja nowa propozycja na danie wigilijne. Zastanawiałam się jak w ciekawy i oryginalny sposób połączyć ze sobą smaki świąteczne i przyrządzić je w formie nowoczesnej. Uwielbiam przeróżne tarty, dlatego pomyślałam, że przygotuję propozycję w wersji wytrawnej, z farszem podobnym do tego z pierogów z kapustą i grzybami. Chyba każdy z nas kojarzy ten smak ze Świętami Bożego Narodzenia!
Eksperymentem było także ciasto, które powstało z trzech rodzajów mąki. Oprócz mąki białej pszennej wybrałam mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz mąkę żytnią razową. Mąkę pełnoziarnistą razową uzyskuje się w wyniku przemiału całych ziaren, które zawierają więcej błonnika niż mąki o większym stopniu przemiału. Podczas mielenia nie jest oczyszczana z ziaren, dlatego zawiera dużą ilość otrąb. Mąki razowe są źródłem błonnika włókna pokarmowego oraz składników mineralnych takich, jak: fosfor, magnez, żelazo i cynk. Dzięki zawartemu w niej błonnikowi, wspomaga pracę naszych jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Błonniki pokarmowy jest też potrzebny do rozwoju korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, wpływa na dłuższe uczucie sytości oraz ma znaczenie dla ochrony przed niektórymi chorobami układu pokarmowego.
Ciasto wyszło obłędne – idealnie kruche i pyszne w smaku. Z farszem z kapusty i suszonych grzybów okazało się strzałem w dziesiątkę. Koniecznie zróbcie moją tartę w najbliższe święta, a gwarantuję, że wszyscy uczestnicy wigilijnej kolacji będą zadowoleni.
Pełnoziarnista tarta z kapustą i grzybami
Wykonanie
1. Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw, aż będą miękkie. Następnie odcedź i przełóż na durszlak.
2. Kapustę kiszoną gotuj we wrzątku przez około 15 minut. Po tym czasie odcedź, przełóż na durszlak, odstaw do ostygnięcia i odciśnij z nadmiaru wody.
3. Cebulę obierz i posiekaj. Usmaż na 1 łyżce masła, aż nabierze złocistej barwy. Odstaw do ostygnięcia.
4. Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek – tak jak robi się kruszonkę). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie dłonią na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
5. W maszynce do mięsa zmiel grzyby suszone wraz z podsmażoną cebulką i kapustą kiszoną. Dodaj jajka, starty ser Parmezan, chrzan, śmietanę, natkę pietruszki. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
6. Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż lekko się zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.
7. Masą z pieczarek i kapusty kiszonej dokładnie wyłóż ciasto i delikatnie posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut, aż masa stężeje.
Wigilijną tartę podawaj od razu gorącą, ale bardzo dobrze smakuje również na zimno.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.