Bardzo lubię orientalne potrawy. Są super pyszne, pełne różnorodnych smaków i przeważnie przygotowuje się je błyskawicznie. Taki jest mój azjatycki kurczak, którego przedstawiam Wam poniżej.
Ważne, żebyście kupili kurczaka wiadomego pochodzenia. W tym przepisie użyłam Kukurydzianego, polecam też Zagrodowego. Wiadomo skąd pochodzą, jak są hodowane i czym karmione. Najwięcej smaku w tej potrawie zawdzięczamy paście Tom Yum, która dedykowana jest do zupy o tej samej nazwie. Użyłam jej jednak jako dodatek do kurczaka i wyszło świetnie. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, zielonymi warzywami, grzybkami shimeji i uprażonymi orzechami nerkowca powstało danie bombowe. Spróbujcie koniecznie przygotować je sami.
Azjatycki kurczak na ostro z warzywami i orzechami nerkowca
Przyrządzenie:
Piersi kurczaka umyj zimną wodą osusz i oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Wlej sos sojowy, dodaj skrobię kukurydzianą oraz paprykę chili w proszku wedle uznania (jak ostre danie lubisz). Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
Cebule szalotki i papryczkę habanero posiekaj. Czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki.
Kapustę pak choi umyj zimną wodą, osusz i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki.
Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż danie na dużym ogniu. Wrzuć cebule szalotki, za chwilę papryczkę habanero, imbir i czosnek. Mieszaj 30 sekund i dodaj kurczaka. Smaż mieszając przez około 2 minuty. Dodaj pastę Tom Yum oraz wlej mleczko kokosowe. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Wrzuć liście kaffiru. Dodaj kapustę pak choi, liście szpinaku, grzybki shimeji oraz orzechy nerkowca. Na koniec dolej kilka kropel oleju sezamowego. Dopraw ewentualnie sosem sojowym. Nie gotuj dania zbyt długo, żeby kurczak pozostał soczysty.
Do miseczek nakładaj ugotowany i odcedzony ryż, porcję dania i posyp obficie świeżą grubo posiekaną kolendrą.