Pierogi z gęsiną

Jakże pyszne są pierogi z gęsiną! Nie da się ukryć, że musimy uzbroić się w cierpliwość, żeby móc się nimi delektować, ponieważ samo pieczenie udek gęsi trwa ponad 4 godziny. Uwierzcie mi jednak, że bardzo warto. Do farszu możecie dodać więcej chrzanu, podałam taką ilość, bo te pierogi robiłam także dla moich dzieci. Gdyby były ostrzejsze mogłyby ich nie zjeść. Myślę też, że przygotujcie się od razu na przyrządzenie co najmniej podwójnej porcji, 40 pierogów to zdecydowanie za mało. Moje zniknęły zbyt szybko i bardzo za nimi tęsknię. Mamy czas na gęsinę, zatem zabierajmy się do roboty!

pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny

Pierogi z gęsiną pieczoną i sosem z żurawiny

Przyrządzenie:

Udka gęsi natrzyj suszonym tymiankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż umytymi, obranymi i pokrojonymi w plastry gruszkami. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz przez 2 godziny. Po tym czasie przewróć udka na drugą stronę i piecz przez kolejne 2 godziny pod przykryciem. Na koniec zwiększ temperaturę grzania do 230 stopni, otwórz naczynie, nóżki połóż skórą do góry i piecz przez kilka minut, aż skóra gęsi się zrumieni. Tłuszcz z gęsi zlej do słoika (przyda się przy innej okazji do smażenia), a mięso odłóż do ostygnięcia.

Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle klarowanym, aż będzie rumiana. Odstaw do ostygnięcia.

Wystudzone mięso z gęsi oddziel od kości razem z chrupiącą skórą. Dodaj także cebulkę i wszystko zmiel w maszynce do mięsa.

Do mięsa z cebulką dodaj serek mascarpone, chrzan, sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną

Na patelni podgrzej żurawinę ze słoika razem ze śmietanką. Pierogi podawaj gorące z sosem z żurawiny.

Smacznego

pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny
pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną i sosem z żurawiny

Do pieczenia udek:

  • 2 udka gęsi
  • suszony tymianek
  • 2 gruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na farsz:

  • upieczone mięso udek gęsi
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 duża łyżka chrzanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 240 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli

Na sos z żurawiny:

  • śmietanka 30%
  • konfitura z żurawiny (ja mam domowej roboty z jabłkami)