Z dania, które prezentuję Wam w tym wpisie jestem bardzo zadowolona. Wyszło obłędne. Wyobraźcie sobie roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak z serkiem ricotta i szpinakiem smażonym z czosnkiem. Takie mięsko owinęłam w plasterki szynki parmeńskiej i po upieczeniu podałam je z dipem z kurek z nutą truflową. Brzmi wspaniale, prawda? Przepis ten przygotowałam w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Wydaje się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, ale tak nie jest. Przyrządźcie je dla swoich najbliższych – Wy będziecie dumni ze swojego dzieła, a wszyscy będą zachwyceni smakiem.
Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, zawinięte szynką parmeńską podane z dipem z kurkami
Przyrządzenie:
Kaszę pęczak wypłucz zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz. Czosnek obierz i posiekaj bądź rozgnieć przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego i dodaj czosnek. Smaż 30 sekund i dodaj liście szpinaku. Posól i dopraw białym pieprzem mielonym. Smaż mieszając, aż szpinak lekko „zwiędnie”, powinno potrwać to około 1 minutę. Odstaw na bok.
Plastry wieprzowiny rozbij tłuczkiem do mięsa dość cienko, uważaj jednak, żeby ich nie uszkodzić. Posól i posyp białym pieprzem mielonym z obu stron. Na każdym kawałku mięsa połóż po 3 listki szałwii. Na listki połóż odciśnięte z powstałej w trakcie smażenia wody, liście szpinaku z czosnkiem.
Serek ricotta wymieszaj z ugotowaną kaszą pęczak. Połóż na szpinaku. Każdy kawałek mięsa połóż delikatnie na plasterku szynki parmeńskiej i zawiń w roladkę. Następnie zawiń w drugi plasterek.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Usmaż roladki z każdej strony, delikatnie przekładając, aby ich nie uszkodzić.
Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego.
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra – dół, na 20 minut.
W tym czasie przygotuj dip. Oczyść kurki. Najłatwiej zrobisz to zalewając je wrzątkiem z solą. Wymieszaj łyżką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź kurki i opłucz zimną wodą. Cały brud i piach bardzo łatwo zejdą z grzybów.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj kurki i dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem. Smaż mieszając, aż kurki się lekko zarumienią. Dodaj śmietanę, oliwę truflową, wymieszaj i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dolej także sos powstały z pieczenia roladek.
Wyjmij roladki z piekarnika i każdą pokrój na 4 plasterki. Każdą porcję podawaj z dipem z kurkami i posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:
http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/grillowana-kasza-manna-z-krewetkami/