Lubię przygotowywać dania pełne różnorodnych smaków! Takie właśnie jest to danie. Makaron ryżowy z łososiem, warzywami i orzechami nerkowca przygotowuje się błyskawicznie, a wrażenia w trakcie jedzenia tej potrawy są obłędne. Jest pełnowartościowa, ale zarazem lekka, idealna na ciepłe dni. Pamiętajcie, żeby kupić świeżą rybę oraz warzywa. Według mnie w każdym orientalnym daniu nie może zabraknąć dużej ilości kolendry. Zatem zaopatrzcie się także w to zioło i koniecznie gotujcie ze mną.
Makaron ryżowy z łososiem, warzywami i orzechami nerkowca
Przyrządzenie:
Makaron ryżowy posyp solą, zalej wrzątkiem i wymieszaj widelcem. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie sprawdź czy makaron jest miękki. Jeśli tak, odcedź i odstaw na bok.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Kapustę pak choi umyj zimną wodą. Odetnij twardą część, a resztę pokrój w paski.
Groszek cukrowy umyj zimną wodą i pokrój w paseczki.
Łososia pokrój w grubszą kostkę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Wrzuć orzechy nerkowca i smaż, aż się lekko zarumienią. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż około 30 sekund.
Dodaj groszek cukrowy. Smaż całość mieszając przez 2 minuty. Dodaj kawałki łososia. Wlej sos sojowy, sok z cytryny i syrop z daktyli (jeśli tak jak ja lubisz ostrzejsze potrawy dodaj także jakiejś ostrej przyprawy). Mieszaj wszystko dokładnie przez około 5 minut. Dodaj kapustę pak choi.
Sprawdź smak potrawy i ewentualnie dopraw sosem sojowym, sokiem z cytryny lub syropem z daktyli.
W miseczkach połóż porcje makaronu ryżowego oraz łososia z warzywami i orzechami nerkowca z patelni. Danie posyp grubo posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj od razu.