Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus

Kolejną moją propozycją przepisu z kaszą w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych są zdrowe kotlety z kalafiora z kaszą kus kus. To idealne danie dla dzieci – zdrowe pełnowartościowe kotlety, z chrupiącą panierką, ale bez smażenia – przygotowane w piekarniku. Oczywiście przyrządzając je dla dzieci nie dodawajcie za dużo pikantnych przypraw, bo mogą im wtedy nie zasmakować.

kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus

Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w panierce z płatków kukurydzianych

Przyrządzenie:

Z kalafiora odetnij różyczki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kurkumą, ostrą papryką w proszku, solą i białym pieprzem. Skrop oliwą z chili i czosnkiem oraz olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz, aż kalafior mocno się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij i pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż mieszając około 30 sekund.

Kaszę kus kus zalej wrzątkiem ze szczyptą soli tak, aby przykrył kaszę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie kus kus powinien być gotowy, nie wymagający odcedzania. Odstaw do ostygnięcia.

Do malaksera przełóż upieczonego kalafiora, dodaj cebulę wraz z czosnkiem. Zmiksuj. W trakcie miksowania dodaj jajko. Masa nie powinna być idealnie gładka. Do masy dodaj kaszę kus kus i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszaj całość dokładnie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Pokrusz płatki kukurydziane. W rękach uformuj z masy kotlety i obtocz je w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż kotlety będą lekko zarumienione. Wyjmij i podawaj gorące z zimnym jogurtem naturalnym. Jogurt możesz ewentualnie doprawić ulubionymi orientalnymi przyprawami.

Smacznego

kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych
kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych
kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w panierce z płatków kukurydzianych
kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych

  • 100 g kaszy kus kus
  • średniej wielkości kalafior (waga po upieczeniu około 400 g)
  • 1 jajko
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • papryka ostra w proszku (wedle uznania)
  • olej arachidowy do skropienia kalafiora
  • oliwa z oliwek z chili i czosnkiem do skropienia
  • płatki kukurydziane do przygotowania panierki
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • jogurt naturalny do podania