Kolejną moją propozycją przepisu z kaszą w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych są zdrowe kotlety z kalafiora z kaszą kus kus. To idealne danie dla dzieci – zdrowe pełnowartościowe kotlety, z chrupiącą panierką, ale bez smażenia – przygotowane w piekarniku. Oczywiście przyrządzając je dla dzieci nie dodawajcie za dużo pikantnych przypraw, bo mogą im wtedy nie zasmakować.
Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w panierce z płatków kukurydzianych
Przyrządzenie:
Z kalafiora odetnij różyczki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kurkumą, ostrą papryką w proszku, solą i białym pieprzem. Skrop oliwą z chili i czosnkiem oraz olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz, aż kalafior mocno się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij i pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż mieszając około 30 sekund.
Kaszę kus kus zalej wrzątkiem ze szczyptą soli tak, aby przykrył kaszę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie kus kus powinien być gotowy, nie wymagający odcedzania. Odstaw do ostygnięcia.
Do malaksera przełóż upieczonego kalafiora, dodaj cebulę wraz z czosnkiem. Zmiksuj. W trakcie miksowania dodaj jajko. Masa nie powinna być idealnie gładka. Do masy dodaj kaszę kus kus i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszaj całość dokładnie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Pokrusz płatki kukurydziane. W rękach uformuj z masy kotlety i obtocz je w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż kotlety będą lekko zarumienione. Wyjmij i podawaj gorące z zimnym jogurtem naturalnym. Jogurt możesz ewentualnie doprawić ulubionymi orientalnymi przyprawami.
Smacznego
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych