Kiedy trwa lato chcę korzystać z jego darów jak najbardziej. Bób, botwinka, kurki, kalafior, pomidory i wiele innych warzywnych i owocowych pyszności. To danie to właśnie taka moja letnia warzywna mieszanka. Połączyłam kurki z kaszą orkiszową, bobem, botwinką, serkiem twarogowym i nasionami chia. Na zdjęciach wygląda może jak mamałyga, ale smak tej potrawy jest boski.
Kurki z kaszą orkiszową, bobem i botwinką
Przyrządzenie:
Bób ugotuj w osolonym wrzątku z umytym koperkiem. Koperek nadaje fajnego smaku dla bobu. Odcedź. Odstaw do ostygnięcia i obierz (wzięłam pod uwagę, że kilka sztuk w trakcie tej czynności zjesz od razu 😉
Kaszę przelej zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Kurki oczyść. Najłatwiej zrobisz to posypując kurki solą i zalewając wrzątkiem. Pozostaw je tak na chwilę i odcedź. Teraz z łatwością oczyścisz je rękami pod strumieniem zimnej wody. Odłóż kurki na durszlak.
Botwinkę umyj dokładnie zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze części. Oddziel twarde łodygi od liści.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej arachidowy. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj plasterki czosnku, a po 30 sekundach pokrojone łodygi botwinki i smaż mieszając, aż zmiękną.
Wsyp paprykę chili w proszku (wedle uznania) i wrzuć kurki. Smaż mieszając przez 3 minuty. Wlej porcję sosu sojowego (około 20 ml). Dodaj także liście botwinki i kaszę orkiszową. Mieszaj całość dokładnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić kurek.
Dodaj bób, nasiona chia, skórkę z cytryny i wlej sok z cytryny. Spróbuj i ewentualnie dolej sosu sojowego. Dopraw także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość wymieszaj bardzo dokładnie, ale delikatnie.
Kurki z kaszą orkiszową, bobem i botwinką podawaj gorące posypane pokruszonym w rękach serkiem twarogowym.