Po udanym pierwszym spotkaniu w Villa Intrata w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w ramach projektu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”, odbyły się dwa kolejne. Razem z blogerami, dziennikarzami i szefami kuchni zdobywaliśmy wiedzę od ekspertów i odkrywaliśmy nowe smaki z szefem Maciejem Nowickim. Wiedza, ogród i gotowanie – tak po krótce można streścić ostatnie dwa spotkania w Pałacu. Zapraszam na relację oraz obszerną relację zdjęciową z tych wyjątkowych chwil.
Ogród i gotowanie – 2 i 3 spotkanie w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/35.jpg)
Drugie spotkanie i praca w ogrodzie
Drugie spotkanie w ramach projektu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” odbyło się 12 maja. Na blogerów, dziennikarzy kulinarnych i szefów kuchni czekało mnóstwo pracy. Mieliśmy za zadanie posadzić warzywa w ogrodzie, który udostępnił dla nas Pałac. To było niesamowite! Wszyscy z ochotą wyruszyli do siania i sadzenia, nikt się nie wymigiwał od pracy, a wręcz przeciwnie. W mig przygotowaliśmy cały ogród. Sadzonki dostaliśmy od firmy Primavega, która jest partnerem Pałacu w Wilanowie. Wysłuchaliśmy także wykładu „Allelopatia i naturalne metody ochrony roślin” Pawła Szymczaka, który na co dzień pracuje z Primavegą.
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/12.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/11.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/9.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/4.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/1.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/6.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/15.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/20.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/33.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/34.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/32.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/30.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/39.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5494.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/37.jpg)
Warsztaty kulinarne „Ryby, raki i szparagi”
Po pracy w ogrodzie kucharze Villa Intrata poczęstowali nas zupą, którą dla nas przygotowali (przepyszna), a następnie zaczęliśmy warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim „Ryby, raki i szparagi”. Jak zawsze z Maciejem, przygotowywaliśmy niecodzienne dania historyczne. Szefowie mieli jeszcze trudniejsze zadanie – mieli zinterpretować polskie przepisy z XVII wieku. Spójrzcie jak nam się gotowało, co mieliśmy przyrządzić i jak nam się to udało.
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/Menu_Smaki-Wisły_12_05.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/Receptury-dla-kucharzy_12_05.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/43.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/53.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/56.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/48.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/61.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/63.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/70.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/66.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/68.jpg)
![](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/76.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/75.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/74.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/77.jpg)
„Historia ziemniaczanej bulwy” – spotkanie 21.06
Na początek trzeciego spotkania w ramach projektu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” ruszyliśmy do „naszego” ogrodu, aby zebrać pierwsze plony. To niesamowite jak pięknie nam wszystko urosło! Gościem spotkania był Jarek Stawiszyński z firmy Europlant, który opowiedział nam o historii ziemniaka w Polsce oraz o odmianach i typach ziemniaków. O nich możecie przeczytać w tym wpisie.
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5358.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5366.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5383.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5493.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5507.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5516.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5526.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5412.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5520.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5541.jpg)
Warsztaty „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”
Po pracach ogrodowych nastąpił czas na gotowanie. Pod okiem Macieja Nowickiego uczestnicy spotkania przygotowywali potrawy w ramach warsztatu „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”.
Menu warsztatów
Chłodnik na bazie wody z ogórków kiszonych
400 ml wody z ogórków kiszonych
1 ogórek
5 rzodkiewek
10 szparagów zielonych
100 ml śmietany kwaśnej
Pieprz
Cukier
Szparagi gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie ok. 2 minuty, po czym studzimy. Ogórka i rzodkiewki trzemy na tarce o średnich oczkach. Wystudzone szparagi tniemy na 1 cm fragmenty. Ogórek, rzodkiewki oraz szparagi łączymy z wodą z ogórków kiszonych, nakładamy na talerze. Serwujemy z paroma listkami mięty i kleksem śmietany oprószonej delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.
Polewka ze szczawiu z jajem w koszulce
800 g szczawiu
800 ml bulionu
4 jajka
50 g masła
30 g mąki owsianej
100 ml śmietany
Sól, pieprz
Cukier
Szczaw drobno posiekamy i podduszamy na maśle. Zalewamy bulionem, zagęszczamy mąką owsianą rozrobioną ze śmietaną. Słoninę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Rozbijamy jajko do miseczki tak, aby żółtko się nie rozlało. Wlewamy jajko na gotującą się wodę z octem. Gotujemy około 3 minut, aż zetnie się całe białko. Wyciągamy jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy czynności z pozostałymi jajkami. Zupę wlewamy do talerza. Podajemy z jajkiem w koszulce, słoniną i pesto z czosnku niedźwiedziego.
Potrawa z poziomkami z kwiatem pokrzywy
500 g piersi z indyka
500 g poziomek/truskawek
200 ml bulion
30 g rodzynek
10 g kwiatu pokrzywy
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
Gałązka świeżego tymianku
Imbir świeży
Limonka
Ocet
Miód
Sól, pieprz
Pierś z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju z tymiankiem, imbirem, limonką, czosnkiem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone truskawki i zalewamy bulionem. Redukujemy do 1/3 objętości. Sos miksujemy i przecieramy przez sito. Mięso łączymy z sosem, dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy kwiatu pokrzywy. Doprawiamy do smaku octem, miodem, solą i pieprzem.
Baldachy bzowe w cieście cydrowym
Kilka baldachów czarnego bzu
100 g mąki
1 jajko
50 ml cydru
50 ml wody gazowanej
Szczypta soli
Wlewamy do naczynia cydr i wodę, wbijamy jajko, dodajemy sól i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstawiamy je na około 30 minut. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia, baldachy kwiatów łapiemy za łodyżki, obtaczamy w cieście i smażymy. Gdy staną się złociste, kładziemy je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu.
Konfekt lawendowy
25 g cukru
Łyżka soku z cytryny
10 g kwiatu lawendy
Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy soku z cytryny i nieco wody w miarę potrzeby. Pod koniec smażenia dodajemy kwiaty lawendy.
Była też sałatka z ziemniaków i spontaniczne dania szefów kuchni – ceviche z suma i potrawka z sandacza.
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5581.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5586.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5606.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5609.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5613.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5616.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5629.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5657.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5724.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5737.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5775.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5782.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5792.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5798.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5805-2.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5809.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5811.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5821.jpg)
![ogród i gotowanie](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/06/DSC_5825.jpg)
Następne spotkanie w Pałacu odbędzie się 8 września. Są jeszcze wolne miejsca, zatem zapraszam do kontaktu blogerów kulinarnych, dziennikarzy i szefów kuchni.
*wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Michała Falkiewicza FotoMajk