Ogród i gotowanie – 2 i 3 spotkanie w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”

Po udanym pierwszym spotkaniu w Villa Intrata w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w ramach projektu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”, odbyły się dwa kolejne. Razem z blogerami, dziennikarzami i szefami kuchni zdobywaliśmy wiedzę od ekspertów i odkrywaliśmy nowe smaki z szefem Maciejem Nowickim. Wiedza, ogród i gotowanie – tak po krótce można streścić ostatnie dwa spotkania w Pałacu. Zapraszam na relację oraz obszerną relację zdjęciową z tych wyjątkowych chwil.

Ogród i gotowanie – 2 i 3 spotkanie w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”

ogród i gotowanie
Pierwsze prace w „naszym” ogrodzie w Pałacu

Drugie spotkanie i praca w ogrodzie

Drugie spotkanie w ramach projektu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” odbyło się 12 maja. Na blogerów, dziennikarzy kulinarnych i szefów kuchni czekało mnóstwo pracy. Mieliśmy za zadanie posadzić warzywa w ogrodzie, który udostępnił dla nas Pałac. To było niesamowite! Wszyscy z ochotą wyruszyli do siania i sadzenia, nikt się nie wymigiwał od pracy, a wręcz przeciwnie. W mig przygotowaliśmy cały ogród. Sadzonki dostaliśmy od firmy Primavega, która jest partnerem Pałacu w Wilanowie. Wysłuchaliśmy także wykładu „Allelopatia i naturalne metody ochrony roślin” Pawła Szymczaka, który na co dzień pracuje z Primavegą.

ogród i gotowanie
Sadzonki od Primavega
ogród i gotowanie
Nasiona
ogród i gotowanie
Zasłuchani uczestnicy spotkania
ogród i gotowanie
Kierownik Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Paweł Szymczak z Primavega
ogród i gotowanie
Ruszamy do pracy
ogród i gotowanie
Narzędzia
ogród i gotowanie
Wszyscy dzielnie pracują
ogród i gotowanie
Siejemy i sadzimy
ogród i gotowanie
Najlepsza ekipa – „Ogród i gotowanie”
ogród i gotowanie
Dyskusje przy pracy – „Ogród i gotowanie”
ogród i gotowanie
Pracusie
ogród i gotowanie
Blogiery – „Ogród i gotowanie”
ogród i gotowanie
Tyle śmiechu przy szparagach
ogród i gotowanie
Primavega
ogród i gotowanie
Ekipa z drugiego spotkania „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”

Warsztaty kulinarne „Ryby, raki i szparagi”

Po pracy w ogrodzie kucharze Villa Intrata poczęstowali nas zupą, którą dla nas przygotowali (przepyszna), a następnie zaczęliśmy warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim „Ryby, raki i szparagi”. Jak zawsze z Maciejem, przygotowywaliśmy niecodzienne dania historyczne. Szefowie mieli jeszcze trudniejsze zadanie – mieli zinterpretować polskie przepisy z XVII wieku. Spójrzcie jak nam się gotowało, co mieliśmy przyrządzić i jak nam się to udało.

ogród i gotowanie
Menu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” 12.05.2017
ogród i gotowanie
Receptury dla kucharzy
ogród i gotowanie
Kucharze wąchają i kombinują 🙂
ogród i gotowanie
Norbert Sokołowski podpowiada uczestnikom w gotowaniu
ogród i gotowanie
Maciej Nowicki i blogerzy
ogród i gotowanie
Norbert Sokołowski i jego rady
ogród i gotowanie
Fota z Asią <3
ogród i gotowanie
Dobrzy ludzie
ogród i gotowanie
Dobre selfie musi być
ogród i gotowanie
Potaż szparagowy z gwoździkami i serem
ogród i gotowanie
Kasza z raków „Mody bardzo dobrej…”
Szczupak z musztardą, ślimakami i szparagiem
ogród i gotowanie
Szparagi groszkowane M. Marciszewskiej z rakami i rybą wędzoną
ogród i gotowanie
Interpretacja dania przez kucharzy
ogród i gotowanie
Interpretacja dania przez kucharzy

„Historia ziemniaczanej bulwy” – spotkanie 21.06

Na początek trzeciego spotkania w ramach projektu „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku” ruszyliśmy do „naszego” ogrodu, aby zebrać pierwsze plony. To niesamowite jak pięknie nam wszystko urosło! Gościem spotkania był Jarek Stawiszyński z firmy Europlant, który opowiedział nam o historii ziemniaka w Polsce oraz o odmianach i typach ziemniaków. O nich możecie przeczytać w tym wpisie.

ogród i gotowanie
Uczestnicy w ogrodzie
ogród i gotowanie
Z Julitą i kierownikiem Pałacu
ogród i gotowanie
w ogrodzie
ogród i gotowanie
Z Piotrem Zwierzchowskim, bez którego nasz projekt by się nie udał
ogród i gotowanie
Taka rzodkiewka wyrosła!
ogród i gotowanie
Zbieramy plony
ogród i gotowanie
Praca wre
ogród i gotowanie
Robert skrada się po sałatę 😉
ogród i gotowanie
Zbieramy i wyrywamy chwasty
ogród i gotowanie
Piona z Asią <3

Warsztaty „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”

Po pracach ogrodowych nastąpił czas na gotowanie. Pod okiem Macieja Nowickiego uczestnicy spotkania przygotowywali potrawy w ramach warsztatu „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”.

Menu warsztatów

Chłodnik na bazie wody z ogórków kiszonych

400 ml wody z ogórków kiszonych
1 ogórek
5 rzodkiewek
10 szparagów zielonych
100 ml śmietany kwaśnej
Pieprz
Cukier

Szparagi gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie ok. 2 minuty, po czym studzimy. Ogórka i rzodkiewki trzemy na tarce o średnich oczkach. Wystudzone szparagi tniemy na 1 cm fragmenty. Ogórek, rzodkiewki oraz szparagi łączymy z wodą z ogórków kiszonych, nakładamy na talerze. Serwujemy z paroma listkami mięty i kleksem śmietany oprószonej delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.

Polewka ze szczawiu z jajem w koszulce

800 g szczawiu
800 ml bulionu
4 jajka
50 g masła
30 g mąki owsianej
100 ml śmietany
Sól, pieprz
Cukier

Szczaw drobno posiekamy i podduszamy na maśle. Zalewamy bulionem, zagęszczamy mąką owsianą rozrobioną ze śmietaną. Słoninę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Rozbijamy jajko do miseczki tak, aby żółtko się nie rozlało. Wlewamy jajko na gotującą się wodę z octem. Gotujemy około 3 minut, aż zetnie się całe białko. Wyciągamy jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy czynności z pozostałymi jajkami. Zupę wlewamy do talerza. Podajemy z jajkiem w koszulce, słoniną i pesto z czosnku niedźwiedziego.

Potrawa z poziomkami z kwiatem pokrzywy

500 g piersi z indyka
500 g poziomek/truskawek
200 ml bulion
30 g rodzynek
10 g kwiatu pokrzywy
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
Gałązka świeżego tymianku
Imbir świeży
Limonka
Ocet
Miód
Sól, pieprz

Pierś z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju 
z tymiankiem, imbirem, limonką, czosnkiem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone truskawki i zalewamy bulionem. Redukujemy do 1/3 objętości. Sos miksujemy i przecieramy przez sito. Mięso łączymy z sosem, dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy kwiatu pokrzywy. Doprawiamy do smaku octem, miodem, solą i pieprzem.

Baldachy bzowe w cieście cydrowym

Kilka baldachów czarnego bzu
100 g mąki
1 jajko
50 ml cydru
50 ml wody gazowanej
Szczypta soli

Wlewamy do naczynia cydr i wodę, wbijamy jajko, dodajemy sól i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstawiamy je na około 30 minut. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia, baldachy kwiatów łapiemy za łodyżki, obtaczamy w cieście i smażymy. Gdy staną się złociste, kładziemy je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu.

Konfekt lawendowy

25 g cukru
Łyżka soku z cytryny
10 g kwiatu lawendy

Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy soku z cytryny i nieco wody w miarę potrzeby. Pod koniec smażenia dodajemy kwiaty lawendy.

Była też sałatka z ziemniaków i spontaniczne dania szefów kuchni – ceviche z suma i potrawka z sandacza.

ogród i gotowanie
Maciej Nowicki w swoim żywiole
ogród i gotowanie
Warsztaty, a ja z herbatą 😀
ogród i gotowanie
Ziemniaczana sałatka
ogród i gotowanie
Jarek Stawiszyński z ziemniakami, rzecz jasna 😉
ogród i gotowanie
Dziewczęta przy pracy
ogród i gotowanie
Dobry duet w kuchni
ogród i gotowanie
Gotowanie
ogród i gotowanie
Piękny widok
ogród i gotowanie
Gotowanie w toku
ogród i gotowanie
Najważniejsza jest dobra zabawa!
ogród i gotowanie
Chłodnik na bazie wody z ogórków kiszonych
ogród i gotowanie
Ceviche z suma
ogród i gotowanie
Polewka ze szczawiu z jajem w koszulce
ogród i gotowanie
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
ogród i gotowanie
Potrawka z sandacza
ogród i gotowanie
Modelka i potrawa z poziomkami z kwiatem pokrzywy
ogród i gotowanie
Druga modelka i baldachy bzowe w cieście cydrowym
ogród i gotowanie
Potrawa z poziomkami z kwiatem pokrzywy
ogród i gotowanie
Baldachy bzowe w cieście cydrowym

Następne spotkanie w Pałacu odbędzie się 8 września. Są jeszcze wolne miejsca, zatem zapraszam do kontaktu blogerów kulinarnych, dziennikarzy i szefów kuchni.

*wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Michała Falkiewicza FotoMajk