W tym przepisie zapraszam Was na miskę przepełnioną zdrowiem i pysznym smakiem. Przygotowałam bób z quinoa, warzywami, nasionami chia i pysznym serkiem twarogowym. Jeśli macie w swojej okolicy możliwość kupienia serka Mój Ulubiony z Wielunia to koniecznie go wybierzcie. Jego skład to jedynie śmietanka oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Nie zawiera zbędnych dodatków i chemii, co naprawdę jest wyczuwalne w smaku. I nie myślcie sobie – ten wpis nie jest sponsorowany, naprawdę uwielbiam smak tego serka i z całą odpowiedzialnością go polecam.
Bób z quinoa, pak choi i serkiem twarogowym
Przyrządzenie:
Bób wypłucz zimną wodą i przełóż do dużego garnka razem z umytym koprem. Wlej wodę i posól. Ugotuj bób do miękkości, ale nie za długo, żeby był jędrny. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia. Potem obierz ze skórki.
Komosę ryżową (quinoa) wypłucz zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą w stosunku 1:1. Posól i gotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 20 minut). Odcedź i odstaw.
Cebulę i czosnek obierz obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę umyj zimną wodą. Wytnij gniazdo nasienne i pokrój paprykę w kostkę.
Kapustę pak choi umyj zimną wodą, osusz i pokrój w paseczki.
Na patelni rozgrzej pół łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i po 30 sekundach smażenia dodaj pomidora. Po chwili smażenia dodaj paprykę, quinoa i bób. Dodaj ostrą paprykę w proszku (wedle uznania) i wlej sos sojowy. Delikatnie wszystko wymieszaj (postaraj się nie rozgnieść bobu). Na koniec smażenia dodaj kapustę pak choi, wlej sok z cytryny oraz wsyp nasiona chia. Ponownie wymieszaj całość i ewentualnie dopraw do smaku.
Nałóż porcje dania do głębokich talerzy. Do każdej porcji wkrusz palcami serek twarogowy.