Przepis ten powstał w ramach mojej współpracy z E.Leclerc Radom. Chciałam przygotować danie szybkie, lekkie i zdrowe. I tak oto powstał makaron ryżowy ze szparagami i łososiem w sosie maślano – cytrynowym z uprażonymi pestkam dyni. Jakże prosta potrawa, a zapewniam Was, że niebanalna w smaku.
Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem
Przyrządzenie:
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, wsyp pół łyżeczki soli i przemieszaj całość. Odstaw na około 10 minut, aż makaron będzie gotowy, czyli al dente. W tym czasie przemieszaj go kilka razy, żeby się nie posklejał.
Łososia umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w równą kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki (mogą Ci się przydać do przygotowania warzywnego szparagowego bulionu, który będzie świetny np. do risotto ze szparagami). Pokrój na plasterki.
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając. Dodaj szparagi i smaż mieszając 3 minuty. Rozłóż szparagi na brzegi patelni, a na środek dodaj kawałki łososia. Smaż mieszając 2 minuty. Całość dopraw solą i białym zmielonym pieprzem. Wlej sok z połowy cytryny oraz dodaj skórkę startą z połowy sparzonej wrzątkiem cytryny. Dodaj łyżkę masła i odcedzony makaron ryżowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Nałóż porcje makaronu i każdą posyp uprażonymi pestkami dyni.