Jakiś czas temu w moje ręce i do mojej kulinarnej biblioteczki wpadła książka Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Sabriny Ghayour. Autorka jest szefową kuchni i nauczycielką gotowania oraz wydała wiele książek kucharskich uznanych na całym świecie. Jest jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej, dlatego pewna byłam, że książka Sirocco będzie pełna ciekawych i inspirujących przepisów kuchni Bliskiego Wschodu.
Książka Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Sabrina Ghayour
We wstępie książki autorka wyjaśnia dlaczego książka ma tytuł Sirocco. Opowiada krótko o kuchni Bliskiego Wschodu oraz o kilku swoich ulubionych mało popularnych przyprawach i ich zastosowaniu. Wymienia między innymi: sumak, zatar, melasę z granatów czy harissę. Potem mamy pięć rozdziałów wypełnionych oryginalnymi przepisami i pięknymi zdjęciami potraw.
Pyszne śniadania i brunche
Już pierwszy przepis w książce robi na mnie wrażenie i powoduje silniejszą pracę ślinianek – rosti dyniowe z jajkami w koszulkach. Potem jest równie dobrze. np. paryska jajecznica z kaczych jaj, pitty z boczkiem czy na słodko – naleśniki z ricottą i wiśniami. Na pewno w domu przygotuję owoce w aromatycznym różanym syropie z cytrusowo – miodowym jogurtem. Wszystkie propozycje smakowite, co bez trudu widać na zdjęciach.
Małe co nieco i słone przekąski
Kolejny rozdział to zbiór aż 34 przepisów idealnych na przyjęcia. Znajdziemy tutaj np. słodko – pikantne prażone orzechy, dip z suszonego bobu i nerkowców czy figi smażone. Są też receptury na koktajle alkoholowe oraz pomysł jak przygotować napój hibiskusowy. Klopsikowe lizaki, filety z kurczaka na patyczkach, przegrzebki, tatar z łososia i wiele innych przekąskowych pyszności.
Piękne sałatki i dodatki
Sałatki, sałaty, warzywa w przeróżnych kombinacjach i kompozycjach smakowych to następny rozdział książki. Niektóre bardzo proste, opierające się na niewielkiej ilości składnikach, ale ich połączenie i użycie odpowiednich przypraw sprawia, że są niebanalne i wyjątkowe. Jak np. sałatka z melona i fety z oliwą z oliwek, papryką pul biber w płatkach, pestkami dyni i listkami bazylii greckiej czy bataty z pieczoną fetą z oliwą czosnkową, suszonym oregano i jogurtem greckim. Są też o wiele bardziej skomplikowane jak przepis na kalafiora marynowanego w przyprawach z wybornym sosem pomidorowym. Wszystkie bez wątpienia są godne uwagi i przygotowania ich w domu.
Doskonałe dania główne
Jak nazwa rozdziału wskazuje – dania główne, które przedstawia nam autorka książki są doskonałe. Niektóre z nich to tradycyjne potrawy kuchni Bliskiego Wschodu, inne zaś są autorstwa Sabriny Ghayour. Mamy tutaj Biriani – mięsny ryż z bakaliami – danie rodem z Indii albo perską potrawkę jagnięcą z pigwą i szafranem. Przepysznie prezentuje się potrawka z kurczaka z morelami, kiszoną cytryną, harissą i jajkiem i smażone kwaskowate krewetki. Zakochałam się w przepisach na mule w harissie, smażonych małżach w kurkumie, grillowanej ośmiornicy z dressingiem klonowo – paprykowym i pistacjami i grillowanych kalmarach z grejpfrutem, ziołami i pestkami granatu. Zdecydowanie do zrobienia.
Wspaniałe wypieki i kuszące słodkości
Desery w tej książce są niezwykle zaskakujące! Co powiecie na aromatyczne ciasto z pasternakiem, orzechami i miodem? Tarta z jeżynami i kremem pistacjowym sądzę, że brzmi fenomenalnie. Na wszystkie desery warto zwrócić uwagę. Nie znajdziemy tu nic nudnego i powszedniego.
Podsumowanie
Książka Sirocco jest piękna. Bardzo porządnie wydana, z twardą oprawą i apetycznymi zdjęciami. Najważniejsze są jednak przepisy, a te zupełnie nie zawiodły. Każdy z nich warty dostrzeżenia. Z pewnością inspiracja do tworzenia swoich przepisów.
KONKURS!!!
Jeśli lubisz kuchnię Bliskiego Wschodu i chcesz wygrać książkę Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu, w komentarzu pod tym postem napisz swój przepis na danie z przyprawami kuchni bliskowschodniej.
Konkurs trwa od teraz do 23.04 do godz. 24:00
Wybiorę najbardziej oryginalny przepis. Zwycięzcę ogłoszę w komentarzu pod tym postem, najpóźniej 25.04.
Czekam na Wasze zgłoszenia, bo naprawdę warto!