Ceviche z tuńczyka

Tuńczyk to jedna z moich ulubionych ryb. Ma wyjątkowy smak. Jak każda ryba jest delikatny, ale jego mięso smakuje nadzwyczaj dobrze. Wyróżnia się wysoką zawartością białka i jest niskokaloryczny. Smakuje mi w każdej postaci, ale nie da się ukryć, że w ceviche wypada wzorowo. Ceviche to popularna w kuchni meksykańskiej sałatka z surowej ryby „gotowanej” w soku z limonki. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo, a smakuje wybornie. Tuńczyk nie należy do ryb tanich, ale czasem trzeba sobie pozwolić na taki rarytas. To idealne danie na lekką przystawkę. Na pewno rozbudzi kubki smakowe wszystkich smakoszy.

ceviche
Ceviche z tuńczyka

Ceviche z tuńczyka

Przyrządzenie:

Filety z ryby pokrój na równe kwadraty o boku około 1 cm. Przełóż do średniej wielkości miseczki i zalej sokiem z limonek. Wymieszaj dokładnie i delikatnie tak, aby ryba była dokładnie zanurzona w soku. Wstaw do lodówki na około 2 – 3 godziny, w zależności od wielkości i rodzaju ryby. Najlepiej sprawdź już po 1,5 godziny czy ryba już się ugotowała – zmieni kolor na biały. Nie może leżeć w marynacie zbyt długo, bo będzie jak „przegotowana” (przeciągnięta).
Blenderem zmiksuj czosnek z imbirem, octem i oliwą. Przelej do kolejnej miseczki. Dodaj cebulę, chili, pomidory i posiekane listki kolendry. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
Ugotowaną rybę odsącz z soku z limonki. Przełóż do marynaty z warzywami. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę awokado i posyp jeszcze listkami kolendry.
Ceviche z tuńczyka podziel na porcje i do każdej dodaj łyżkę śmietany.

Smacznego

ceviche
Sałatka z surowego tuńczyka „gotowanego” w soku z limonki
ceviche
Sałatka z surowego tuńczyka „gotowanego” w soku z limonki
ceviche
Sałatka z surowego tuńczyka „gotowanego” w soku z limonki

  • 300 g najświeższegofileta z tuńczyka
  • sok z 3 limonek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml bardzo zimnej wody
  • 1 czerwona papryczka chili posiekana
  • 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę (bez nasion)
  • 1 czerwona cebula posiekana
  • 1 awokado
  • świeża kolendra
  • śmietana 18%
  • sól i pieprz