Banoffee Pie to tradycyjne ciasto angielskie, które swą nazwę zawdzięcza swoim dwóm podstawowym składnikom – bananom i kremowi toffee. To jest obłędny deser! Bez trudu możecie to zresztą zauważyć na zdjęciach. Dodatkowym jego atutem jest prostota wykonania. Nie trzeba mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych, aby go przygotować i co ważne – aby wyszedł obłędny. Jeśli mi się udaje to zapewniam, że uda się każdemu. Może chcecie w tym roku zachwycić i zaskoczyć swoją rodzinę i przygotować coś specjalnego na Święta? Zatem, nie ma lepszej słodkiej propozycji. Znacie kogoś kto nie lubi bitej śmietany i cudownego karmelu, który powstaje z długo gotowanego słodkiego mleka skondensowanego? Ja nie znam. I choć raczej staram się nie objadać słodkościami, to jest takie ciasto, dla którego z ogromną przyjemnością robię wyjątek. Nie mówiąc już o moich łasuchach – dzieci i mąż uwielbiają ten deser i mogą się nim zajadać niemal bez przerwy!
Banoffee Pie – angielskie ciasto deserowe z bananami, bitą śmietaną i toffee
Przyrządzenie:
Orzechy włoskie lekko pokrusz i upraż na suchej patelni.
Z mleka skondensowanego zdejmij etykietę. Puszkę włóż do wody w garnuszku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj przez około 3 godziny. W razie czego dolewaj wrzątku, jeśli wyparuje. Wyjmij puszkę z garnka i odstaw do ostygnięcia.
Pokrusz ciasteczka. Dodaj cukier i masło. Wymieszaj dokładnie. Taką masą wyłóż dokładnie naczynie do tarty o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby ciasto się zwarło.
Pokrój banany w plastry i wymieszaj je z sokiem z cytryny, aby banany nie ściemniały. Ułóż banany na ciasteczkowym spodzie. Wylej zawartość puszki z mleka skondensowanego.
Ubij śmietankę. Pod koniec, cały czas ubijając dolewaj kawę espresso. Połóż powstałą masę jako kolejną warstwę. Na górze Banoffe Pie zetrzyj czekoladę na grubej tarce i posyp uprażonymi orzechami. Przed podaniem wstaw jeszcze na 1 godzinę do lodówki.