Nareszcie będę mogła pochwalić się Wam moją cudowną brytfanną! Mam ją już jakiś czas, ale jeszcze jej nie używałam. Upiekłam w niej kurczaka, a w mniejszej części – tej, którą widzicie na zdjęciach – upiekłam warzywa z fetą i orzechami włoskimi. To był mój dodatek do mięsa. O kurczaku będzie w następnym wpisie. W tym zapraszam na warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi, doprawione masełkiem klarowanym z czosnkiem i ziołami.
Zanim przedstawię przepis, jeszcze kilka słów o brytfance. Po pierwsze – jest piękna. Po drugie, nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek. Ja mam indukcję i to dla mnie ważna informacja. Ma trwałą i grubą powłokę. Szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło, które rozchodzi się w naczyniu równomiernie. Jestem zachwycona po pierwszym teście brytfanny. Tutaj możecie przeczytać o niej więcej, a może nawet sprawić sobie bądź komuś bliskiemu super prezent. A może tak brytfanna Valdinox na prezent świąteczny? 🙂
Warzywa pieczone z fetą i orzechami włoskimi
Przyrządzenie:
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod zimną wodą. Pokrój na ćwiartki i przełóż do brytfanki.
Buraki obierz, także pokrój na ćwiartki i dodaj do ziemniaków.
Marchewki obierz, pokrój na grubsze plastry i wrzuć do warzyw.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Czosnek obierz i przekrój na połówki. Wrzuć na patelnię razem ze świeżymi ziołami. Smaż całość chwilę, aż rozniosą się piękne zapachy. Około 3 minut na wolnym ogniu.
Masłem z czosnkiem i ziołami polej warzywa w brytfance. Posól całość (nie za dużo, bo feta jest słona) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz warzywa przez 1,5 godziny, co 30 minut je mieszając. Na ostanie 30 minut dodaj pokruszony ser feta oraz orzechy włoskie.
Warzywa podawaj gorące od razu.