Restauracja Plato

Niespełna dwa tygodnie temu w warszawskim Wilanowie otworzyła się nowa restauracja Plato. Ja już tam byłam. Wracać będę najczęściej jak tylko będę mogła. A dlaczego? Spójrzcie sami…

Restauracja Plato w Wilanowie

Ekipa restauracji to w większości osoby, które pracowały w gwiazdkowej restauracji Senses pod okiem Andrea Camastry. Niespełna 25 – letni szef kuchni Michał Gniadek oprócz doświadczenia, które zdobył w Senses, pracował także w gwiazdkowej restauracji Galvin at Windows Londyn. I to widać i czuć na każdym talerzu w Plato. A talerze w tym miejscu są bardzo ważne. Nazwa Plato to właśnie nawiązanie do talerza (hiszpańskie słowo Plato to talerz z jedzeniem) – każdy talerz został skomponowany specjalnie pod danie. Są piękne i rzeczywiście idealnie harmonizują się z potrawami.

Amuse bouche

Na początek kolacji dostaliśmy mulę na ziemi jadalnej z czekolady. Ciekawe połączenie smaków sprawiły, że nie mogłam doczekać się kolejnych propozycji szefa kuchni.

restauracja Plato
Mula z ziemią jadalną

Ceviche z dorady – ceviche z dorady z yuzu, chorizo i podpłomykiem

Po amuse bouche szef zaserwował niebywałe ceviche z dorady. Wspaniała kompozycja smaków i struktur. Idealnie przygotowana ryba. Delikatna, świetna w smaku. Chrupiące podpłomyki i małe kawałki chorizo. Po prostu bomba!

restauracja Plato
Ceviche z dorady – ceviche z dorady z yuzu, chorizo i podpłomykiem
restauracja Plato
Ceviche z dorady – ceviche z dorady z yuzu, chorizo i podpłomykiem

Foie gras z fermentowanymi jagodami, smażonymi orzechami laskowymi i żelem z żubrówki + pianka z drożdży

To jest sztos! Delikatne, rozpływające się w ustach foie gras plus fermentowane jagody. Pianka z drożdży – doskonały pomysł. Całe danie to po prostu mistrzostwo. Nie wiele jest miejsc, w których możemy spróbować tak odważnych, ale także tak doskonałych połączeń smakowych.

Restauracja Plato
Foie gras z fermentowanymi jagodami, smażonymi orzechami laskowymi i żelem z żubrówki. Do tego pianka z drożdży

Sorbet z pomidorów

Przerywnikiem, daniem na oczyszczenie kubków smakowych dostaliśmy sorbet z pomidorów. Zdał egzamin. Czekałam co będzie dalej…

restauracja Plato
Sorbet z pomidorów

Orientalny bulion dashi z pieczoną krewetką, grzybami i pierożkami dim sum z krewetkami

Cóż, będę monotematyczna – kolejny sztos! Mega esencjonalny bulion. Przepyszna krewetka i rozpływające się w ustach pierożki z krewetkami. Do tego maleńkie grzybki shimeji… cudowności! W tej chwili, gdy to piszę chcę tam być z powrotem!

restauracja Plato
Orientalny bulion dashi z pieczoną krewetką, grzybami i pierożkami dim sum z krewetkami

Ozór wołowy z truflą, karczochem i kiszonym burakiem

Mięciutki, delikatny ozór wołowy z moją ukochaną truflą. Do tego kiszone buraki i sałatka z karczochów z parmezanem. Czujecie ten smak? Zapewniam – doskonały! Nic więcej pisać nie muszę.

restauracja Plato
Ozór wołowy z truflą, karczochy, kiszone buraki
restauracja Plato
Ozór wołowy z truflą, karczochy, kiszone buraki

Stek z antrykotu z polskiej wołowiny Hareford

W restauracji Plato masz możliwość zjedzenia przepysznej polskiej wołowiny. I ja miałam to szczęście. Mogłam rozkoszować się wyjątkowym smakiem antrykotu z polskiej wołowiny Hareford. Niebo w gębie!

restauracja Plato
Michał Gniadek i polska wołowina Hareford <3
restauracja Plato
Stek z antrykotu z polskiej wołowiny Hareford

Ciastko migdałowe financier z pianką z kompresowanego mojito, limonką i migdałami

Na zakończenie kolacji przyszedł czas na deser. Byłam już dobrze najedzona i nie miałam miejsca na słodkości. Jednak nie mogłam odmówić. I to był dobry wybór. Deser był doskonałym zwieńczeniem wieczoru. Nie był za słodki. Idealnie skomponowany – uwielbiam kwaśne smaki, a tutaj ich nie brakowało.

restauracja Plato
Ciastko migdałowe financier z pianką z kompresowanego mojito, limonką i migdałami
restauracja Plato
Ciastko migdałowe financier z pianką z kompresowanego mojito, limonką i migdałami

Do każdego dania mieliśmy idealnie dobrane wina. W restauracji możesz spróbować najlepszej szynki hiszpańskiej – Joselito. Obok Plato znajduje się sklep – Złoto Hiszpanii, ze świeżymi rybami, owocami morza, serami, wędlinami i najlepszymi przysmakami z Hiszpanii.

restauracja Plato
prezentacja wina
restauracja Plato
Z szefem kuchni 🙂
restauracja Plato
Moje dziewczęta blogerki <3
restauracja Plato
Homar z delikatesów Złoto Hiszpanii

Muszę wspomnieć o cenach – są naprawdę bardzo przystępne. Z regularnego menu porcje są dwa razy większe niż te, które widzicie na zdjęciach.

Jestem zachwycona restauracją Plato. Nieskromnie napiszę, że nie łatwo mnie zachwycić. Wiele jest dobrych miejsc w Warszawie, ale taki sztos to może drugi albo maksymalnie trzeci. I nie tylko w Warszawie, ale w całej Polsce.

Restauracja Plato

ul. Klimczaka 1, Warszawa

tel. 600 206 602

 

Plato Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato