Niestety powoli kończy się sezon na pyszne pomidory, dlatego skorzystajmy z tego jeszcze i jedzmy ich jak najwięcej. Zrobiło się już zimno, więc mój dzisiejszy przepis jest nieco bardziej pożywny. Proponuję smażone pomidory w panierce z bułki tartej i sera parmezan. Podałam je z zieloną fasolką w czerwonym pesto. Jeśli nie uda Wam się już znaleźć fasolki, pomidory możecie podać z innym warzywem, np. z brokułami albo sałatą z sosem czosnkowym. Możliwości dodatków jest wiele. Zjedzcie je z Waszym ulubionym. Zapraszam.
Smażone pomidory z zieloną fasolką w czerwonym pesto
Przyrządzenie:
Zieloną fasolkę umyj i odkrój końcówki. Ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.
Listki bazylii i czosnek posiekaj. Wymieszaj z sokiem z cytryny i czerwonym pesto. Fasolkę wymieszaj z powstałym sosem i dopraw solą i pieprzem.
Pomidory umyj i usuń nasady szypułek. Pokrój w poprzek na plastry o grubości 1 cm. Posól i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem w proporcjach 1:1.
Pomidory obtaczaj w mące, rozmąconym jajku i mieszance bułki tartej z parmezanem. Smaż w mocno rozgrzanym maśle klarowanym, po 3 minuty z każdej strony. Osącz na ręczniku papierowym.
Panierowane pomidory podawaj z zieloną fasolką.