Zauważyłam, że przepisy na zupę z kurkami są przeważnie dwa: wersja z ziemniakami bądź wersja z makaronem. Wiem, że tak naprawdę każda opcja jest pyszna, bo są w niej kurki. Jednak ze względu na to, że zdecydowanie przepadam za kaszami, postanowiłam przygotować wersję właśnie z kaszą. Zupa kurkowa z kaszą jaglaną to strzał w dziesiątkę. Ważne jest, aby wcześniej przygotować dobry, naprawdę esencjonalny wywar. Ja przyrządziłam mięsny, ale jeśli chcecie to spokojnie możecie ugotować tę zupę na bulionie warzywnym. Dodałam też sporo suszonego estragonu (więcej niż w podanych przeze mnie składnikach), bo bardzo lubię tę przyprawę. No i oczywiście ważna jest świeża kolendra. Ostatnim dodatkiem jest jogurt naturalny – tak, żeby było bardziej fit. Jeśli wolicie, dodajcie do zupy śmietanę.
Zupa kurkowa z kaszą jaglaną
Przyrządzenie:
Przygotuj bulion. Umyj świeże mięso zimną wodą i włóż do garnka. Wlej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu, liście laurowe oraz sól do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Obierz i umyj warzywa z włoszczyzny zimną wodą. Cebulę pokrój na 4 części, ząbki czosnku na pół wzdłuż i usmaż na suchej patelni, aż się lekko przypalą. Możesz też opalić cebulę nad palnikiem gazowym. Wszystkie warzywa dodaj do garnka z mięsem. Gotuj przez kolejne 2 – 2,5 godziny. Pod koniec spróbuj bulionu. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Po odcedzeniu powinieneś mieć 1 litr wywaru.
W trakcie gotowania bulionu oczyść dokładnie kurki. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż kurki, aż puszczą wodę i ta odparuje. Pod koniec dopraw suszonym estragonem, wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz pieprz.
Ugotuj kaszę jaglaną i odcedź.
Do gotowego bulionu dodaj kurki z patelni. Gotuj całość jeszcze 15 minut.
W głębokim talerzu połóż porcję kaszy jaglanej. Zalej bulionem z kurkami. Z góry połóż porcję jogurtu naturalnego bądź śmietany i posyp kolendrą.