Makaron z szynką parmeńską

Wiecie zapewne, że uwielbiam przyrządzać i jeść makarony. Zdecydowanie najlepiej smakuje przygotowany świeży, własnej produkcji. Nie zawsze jednak mam na to czas i wtedy muszę kupić taki, który mi go zastąpi. W składzie koniecznie musi być mąka semolina z pszenicy durum. W tym wpisie zapraszam na makaron z szynką parmeńską, ale przeczytajcie jeszcze kilka słów o naprawdę dobrych makaronach.Odkryłam niedawno firmę Fiori Foods, która produkuje świeże, głęboko mrożone makarony, kluseczki gnocchi, pierożki ravioli oraz tortellaci. Rewelacja. Produkty tej firmy możecie spróbować wybierając się do warszawskiej restauracji Piazza Ristorante, znajdziecie je w także w sklepach Makro Cash & Carry oraz oczywiście możecie zamówić u producenta Fiori Foods. Próbowałam już niemal wszystkich propozycji i jestem pod wrażeniem. Przygotowane jak w domu, z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i chemii. Głównym składnikiem ich produktów jest włoska mąka semolina di grano duo z pszenicy durum.

W poniższym przepisie użyłam właśnie makaronu od Fiori Foods. Mrożony szpinakowy makaron tagliatelle gotujemy jedynie 2 -3 minuty w osolonym wrzątku i gotowe. Zapraszam na szpinakowy makaron z szynką parmeńską, pomidorkami i cukinią. Zapewniam, że każdy amator makaronów zakocha się w tym daniu.

makaron z szynką parmeńską
Makaron z szynką parmeńską, pomidorkami i cukinią

Makaron z szynką parmeńską, pomidorkami i cukinią

Przyrządzenie:

Cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plasterki.

Cukinię umyj i osusz. Obieraczką do warzyw przygotuj paski cukinii, wyglądające jak grube wstążki makaronu. Odrzuć środek cukinii z pestkami.

Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.

W tym samym czasie rozgrzej patelnię oraz garnek z wodą do ugotowania makaronu.

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebule szalotki i smaż, aż się zeszklą. Dodaj plasterki czosnku i po około 30 sekundach mieszania dodaj wstążki cukinii. Po chwili dodaj pomidorki, wlej sok z cytryny i dodaj pokruszony ser pleśniowy. Dopraw całość solą i pieprzem. Nie wsyp za dużo soli, bo ser pleśniowy jest już dobrze słony. Gotowy makaron przełóż na patelnię wprost z garnka z wodą. Wlej także 1 łyżkę wody z gotowania. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Ser powinien się rozpuścić i powstanie sos serowy. Na koniec dodaj plasterki szynki parmeńskiej oraz 3/4 posiekanej kolendry i wymieszaj wszystko raz jeszcze.

Makaron tagliatelle podawaj od razu posypany pozostałą kolendrą oraz orzechami nerkowca.

Smacznego

makaron z szynką parmeńską
Makaron szynką parmeńską, pomidorkami i cukinią
makaron z szynką parmeńską
Makaron szynką parmeńską, pomidorkami i cukinią
makaron z szynką parmeńską
Makaron szynką parmeńską, pomidorkami i cukinią
makaron z szynką parmeńską
Makaron szynką parmeńską, pomidorkami i cukinią

*Patelnię, którą widzicie na zdjęciach możecie kupić tutaj

  • 300 g szpinakowego makaronu tagliatelle (ja miałam świeży mrożony od Fiori Foods)
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia o wadze około 2 kg
  • około 20 pomidorków cherry
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • 200 g szynki parmeńskiej pokrojonej na cieniutkie plasterki
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki lekko posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz