Sos kurkowy to przepis niezwykle prosty. Zapewne dlatego, że gdy jest dobry i wyrazisty składnik to nie potrzebuje on wielu dodatków i upiększeń. A takie są właśnie kurki. Tradycyjny sos kurkowy przygotowuje się z natką pietruszki, ja uwielbiam kolendrę i nią właśnie zastąpiłam natkę. Kurki najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym, jeśli chcecie, aby danie było bardziej dietetyczne to użyjcie oleju kokosowego.
Odkryłam też ostatnio śmietankę kremówkę 15% i taką użyłam w tym daniu. Jeśli jednak nie uda Wam się takiej znaleźć, przygotujcie sos na bazie innej płynnej śmietanki, która się nie zważy. Sos z kurek możecie zjeść z pysznym, świeżym pieczywem, świetnie smakuje z makaronem, to dobry dodatek do kopytek czy puree z ziemniaków. Doskonale smakuje też z polędwiczką wieprzową i taki duet właśnie przedstawiam Wam w tym wpisie. Do przyprawiania mięsa oraz sosu użyłam soli morskiej z truflami. Wiem, że nie jest łatwo taką znaleźć, więc spokojnie możecie zastąpić ją zwykłą solą. Zapraszam serdecznie.
To mój kolejny test patelni Valdinox i z pewnością stwierdzam, że świetnie sprawdza się w kuchni. Porządna patelnia, która równo się nagrzewa, z grubym dnem i co najważniejsze – nic się na niej nie przypali i nie przywrze. Popatrzcie także jak pięknie prezentuje się na zdjęciach.
Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową i świeżą kolendrą
Przyrządzenie:
Mięso oczyść z błonek, umyj zimną wodą i osusz. Polędwiczkę przekrój na pół. Posól solą z truflami, białym pieprzem i natrzyj oliwą z oliwek. Odstaw na bok.
Kurki dokładnie oczyść i pozostaw na durszlaku.
Posiekaj cebule szalotki, czosnek pokrój w plasterki.
Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego bądź oleju kokosowego. Na dość dużym ogniu usmaż dwa kawałki polędwiczki z każdej strony, aż się zarumienią. Każdą zawiń w folię aluminiową i połóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie przygotuj sos z kurek. Na patelni po mięsie rozgrzej drugą łyżkę masła bądź oleju. Dodaj cebule szalotki i smaż mieszając, aż się zeszklą. Dodaj plasterki czosnku i po 1 minucie smażenia wrzuć kurki. Smaż, aż odparuje powstała woda. Dopraw solą i białym pieprzem.
W międzyczasie wyjmij polędwiczki z piekarnika i przełóż na deskę do krojenia. Pokrój w dwu – centrymetrowe plastry. Płyn powstały z pieczenia wlej na patelnię z kurkami. Zmniejsz ogień i wlej śmietankę. Dopraw całość solą i pieprzem. Zagotuj sos, dodaj polędwiczki i duś całość, aż plastry mięsa dojdą i nie będą różowe w środku. Polędwiczki powinny być miękkie i delikatne. Na koniec dodaj posiekane listki kolendry.
Smacznego
*Patelnię Valdinox testuję dzięki współpracy ze sklepem Piękno w domu