Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

Sos kurkowy to przepis niezwykle prosty. Zapewne dlatego, że gdy jest dobry i wyrazisty składnik to nie potrzebuje on wielu dodatków i upiększeń. A takie są właśnie kurki. Tradycyjny sos kurkowy przygotowuje się z natką pietruszki, ja uwielbiam kolendrę i nią właśnie zastąpiłam natkę. Kurki najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym, jeśli chcecie, aby danie było bardziej dietetyczne to użyjcie oleju kokosowego.

Odkryłam też ostatnio śmietankę kremówkę 15% i taką użyłam w tym daniu. Jeśli jednak nie uda Wam się takiej znaleźć, przygotujcie sos na bazie innej płynnej śmietanki, która się nie zważy. Sos z kurek możecie zjeść z pysznym, świeżym pieczywem, świetnie smakuje z makaronem, to dobry dodatek do kopytek czy puree z ziemniaków. Doskonale smakuje też z polędwiczką wieprzową i taki duet właśnie przedstawiam Wam w tym wpisie. Do przyprawiania mięsa oraz sosu użyłam soli morskiej z truflami. Wiem, że nie jest łatwo taką znaleźć, więc spokojnie możecie zastąpić ją zwykłą solą. Zapraszam serdecznie.

To mój kolejny test patelni Valdinox i z pewnością stwierdzam, że świetnie sprawdza się w kuchni. Porządna patelnia, która równo się nagrzewa, z grubym dnem i co najważniejsze – nic się na niej nie przypali i nie przywrze. Popatrzcie także jak pięknie prezentuje się na zdjęciach.

sos kurkowy
Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową i świeżą kolendrą

Przyrządzenie:

Mięso oczyść z błonek, umyj zimną wodą i osusz. Polędwiczkę przekrój na pół. Posól solą z truflami, białym pieprzem i natrzyj oliwą z oliwek. Odstaw na bok.

Kurki dokładnie oczyść i pozostaw na durszlaku.

Posiekaj cebule szalotki, czosnek pokrój w plasterki.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego bądź oleju kokosowego. Na dość dużym ogniu usmaż dwa kawałki polędwiczki z każdej strony, aż się zarumienią. Każdą zawiń w folię aluminiową i połóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

W tym czasie przygotuj sos z kurek. Na patelni po mięsie rozgrzej drugą łyżkę masła bądź oleju. Dodaj cebule szalotki i smaż mieszając, aż się zeszklą. Dodaj plasterki czosnku i po 1 minucie smażenia wrzuć kurki. Smaż, aż odparuje powstała woda. Dopraw solą i białym pieprzem.

W międzyczasie wyjmij polędwiczki z piekarnika i przełóż na deskę do krojenia. Pokrój w dwu – centrymetrowe plastry. Płyn powstały z pieczenia wlej na patelnię z kurkami. Zmniejsz ogień i wlej śmietankę. Dopraw całość solą i pieprzem. Zagotuj sos, dodaj polędwiczki i duś całość, aż plastry mięsa dojdą i nie będą różowe w środku. Polędwiczki powinny być miękkie i delikatne. Na koniec dodaj posiekane listki kolendry.

Smacznego

sos kurkowy
Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową
sos kurkowy
Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową
sos kurkowy
Sos kurkowy z polędwiczką wieprzową

*Patelnię Valdinox testuję dzięki współpracy ze sklepem Piękno w domu

  • 400 g kurek
  • polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 g
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego bądź oleju kokosowego bezzapachowego
  • 300 ml śmietanki kremówki 15% (znalazłam taką w kartonie firmy Rama)
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • sól morska z truflami
  • 3 garści lekko posiekanych listków świeżej kolendry
  • biały mielony pieprz do smaku