Risotto z boczkiem, kurkami i pastą truflową

Uwielbiam wszystko co truflowe. Ser parmezan jest moją zdecydowaną miłością. Usmażony boczek wędzony to smak niesamowity. Kurki to zdecydowanie jeden z najpyszniejszych darów lata. Co się stanie, jeśli połączymy ze sobą te smaki? Ja już wiem. Powstanie danie niesamowite! Truflowe risotto z boczkiem, kurkami i pastą truflową, przygotowane na dobrym białym winie wytrawnym, bardzo esencjonalnym bulionie i doprawione tymiankiem cytrynowym (macierzanką) to jest sztos! Moi goście byli zachwyceni, a ja nie ukrywam dumna, że zaserwowałam im tak pyszną potrawę. Jak każde risotto, także oczywiście to wymaga trochę cierpliwości i czasu, bo trzeba nastać się nad garnkiem i mieszać nieustannie. Jednak ta praca warta jest efektu.

risotto z boczkiem
Risotto z boczkiem, kurkami i pastą truflową

Risotto z boczkiem, kurkami i pastą truflową

Przyrządzenie:

Kurki dobrze oczyść pod zimną wodą. Boczek wędzony pokrój w kostkę. Cebule szalotki i czosnek obierz i posiekaj. Bulion zagotuj.

Na suchej patelni usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Odsącz na ręczniku papierowym.

Na drugiej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła klarowanego. Wrzuć umyte kurki i smaż, aż odparuje powstała woda. Na koniec przypraw grzyby solą i pieprzem. Odstaw na bok.

Ser parmezan zetrzyj na tarce z małymi oczkami.

W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebule szalotki i smaż mieszając przez 3 minuty. Dodaj czosnek i po jednej minucie mieszania wrzuć ryż. Smaż mieszając przez około 1 minutę, ryż powinien stać się lekko przezroczysty. Wlej wino i mieszaj, aż alkohol odparuje i ryż wchłonie płyn.

Do garnka wlewaj po jednej chochli gorącego bulionu mieszając cały czas. Dolewaj kolejną porcję, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie al dente dodaj pastę truflową. Dobrze wymieszaj i dodaj boczek, kurki, ser parmezan i 3/4 listków macierzanki. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5 minut.

Po tym czasie podawaj risotto posypane pozostałymi listkami tymianku cytrynowego.

Smacznego

risotto z boczkiem
Risotto z boczkiem, kurkami i pastą truflową
risotto z boczkiem
Risotto z boczkiem, kurkami i pastą truflową
risotto z boczkiem
Risotto z boczkiem, kurkami i pastą truflową
  • 350 g ryżu do risotto, ja miałam ryż do risotto z czarnymi truflami
  • 500 g kurek
  • 400 g boczku wędzonego
  • 250 g pasty z czarnych trufli (tartufata)
  • 2 cebule szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 300 ml białego wina wytrawnego
  • około 1 – 1,5 l bulionu mięsnego (ja miałam wywar z królika z warzywami)
  • 100 g sera parmezan
  • 1 duża łyżka listków macierzanki (tymianku cytrynowego)
  • 2 duże łyżki masła klarowanego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz