Przyznaję, że już jakiś czas temu stałam się posiadaczką nowej książki kulinarnej autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza (Gotowaniezpasja.pl) – „Retrowarzywa”. Nie miałam jednak po prostu wcześniej czasu, aby Wam ją przedstawić. Myślę, że lepiej późno niż wcale, dlatego zapraszam na moją recenzję tej książki.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/Retrowarzywa-1.jpg)
Retrowarzywa
Jak piszą autorzy, książka „Retrowarzywa” powstała z miłości do warzyw. Przypominają nam o tych, które zostały trochę zapomniane lub z którymi nie wiemy co zrobić, bo są nam po prostu nieznane. Głównymi bohaterami książki są: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur. Dla każdego z nich poświęcony jest osobny rozdział. Na początku każdego rozdziału dostajemy pomocną wiedzę o danym warzywie. Skąd pochodzi, jak się go uprawia, jak się go je czy jakie posiada właściwości zdrowotne. W kolejnej części Paweł i Grzegorz prezentują nam autorskie przepisy z wykorzystaniem danego warzywa. Wszystkie zdjęcia, rzecz jasna są wykonane przez Grzegorza, który z wykształcenia jest fotografem.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/Retrowarzywa_1.jpg)
Burak
Od samego początku książki przepisy robią wrażenie. Burak dostał ich aż 18 i sama nie wiem, który pierwszy chciałabym spróbować.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_2.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_3.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_4.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_5.jpg)
Rabarbar
W rozdziale z rabarbarem znajdziemy przepisy na ciasto, oryginalny kompot, czekoladowe risotto, pieczoną rybę czy drożdżówki waniliowe. Jestem niesamowicie ciekawa smaku gulaszu z serc drobiowych z rabarbarem i dynią na piwie gryczanym i to na pewno pierwsze danie z tego rozdziału, które z pewnością przygotuję w domu.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_7.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_8.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_9.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_11.jpg)
Jarmuż
Co prawda niedawno jarmuż stał się bardzo modny i popularny, ale myślę, że nadal wiele osób nie wie jak go przygotować, jakie fajne kompozycje smakowe i struktury można z niego „wyczarować”. W tym rozdziale książki chłopaki ponownie pokazują, że nie przypadkowo mówią, że gotowanie to ich pasja. Dosłownie każdy przepis wywołuje niesamowitą pracę moich ślinianek, każde danie zjadłabym z największą przyjemnością. Pierwszy przepis jarmużowy i od razu sztos – polska margherita – pizza z jarmużowym pesto ze świeżymi pomidorami i kozim serem. Resztę kilku innych propozycji oceńcie sami 🙂
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_10.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_12.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_13.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_14.jpg)
Skorzonera
Co powiecie na śledzia z gotowaną skorzonerą na soku z kiszonych ogórków oraz z białą truskawką? Ja na pewno nie wpadłabym na takie ciekawe połączenie smaków. Uwielbiam placki ziemniaczane, dlatego zdecydowanym hitem na przepis ze skorzonerą są placki ziemniaczane z tartą skorzonerą oraz sosem ze szpinaku i niebieskiego sera z grillowaną gruszką.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_15.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_16.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_17.jpg)
Pasternak
Przyznajcie, jak często używacie pasternaku w swojej kuchni? Jak wiele niesamowitych dań można z nim stworzyć dowiecie się w tym rozdziale. Jak wiecie, uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, dlatego szczególnie spodobało mi się raviolo z masą z pasternaku i czosnku niedźwiedziego oraz płynnym żółtkiem w polewie z palonego masła z szałwią. Specjalnie nie pokazuję Wam zdjęcia tej potrawy, musicie sami zajrzeć do książki i zachwycić się tym daniem 😉 Przedstawiam inne równie ciekawe pozycje.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_18.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_19.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_20.jpg)
Brukiew
Znacie brukiew? Wiecie co to za warzywo? Jak wygląda? Jakie ma właściwości? Jeśli nie, w książce „Retrowarzywa” zapoznacie się z nią bliżej i dostaniecie aż 13 wspaniałych przepisów z jej wykorzystaniem.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_21.jpg)
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_23.jpg)
Topinambur
Ostatni w książce „Retrowarzywa” jest wspaniały topinambur. Spójrzcie na dwa spośród 12 proponowanych przez autorów przepisów z wykorzystaniem tego wyjątkowego warzywa. Myślę, że tyle wystarczy, aby zaciekawić Was do obejrzenia i zapoznania się ze wszystkimi przepisami chłopaków.
![retrowarzywa](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/08/retrowarzywa_25.jpg)
Jestem szczerze zakochana w tej książce. Pięknie wydana, w twardej porządnej obwolucie. Niezwykle smakowite zdjęcia i oryginalne przepisy Grześka i Pawła sprawiają, że chce się gotować razem z nimi. Od razu, w chwili czytania książki.
Bardzo się cieszę, że książka „Retrowarzywa” to nie kolejna książka, która gdzieś zniknie spośród kilkudziesięciu (a może kilkuset?) innych, które posiadam w mojej biblioteczce. Na pewno trafi na półkę tych wyjątkowych. Brawo chłopaki! Jestem z Was dumna! A Was, moi mili czytelnicy gorąco zachęcam do zapoznania się z nią od deski do deski i gotowania razem z Grzesiem i Pawłem 🙂