Bób i szparagi! Czy może być lepsze połączenie? Może. Co powiecie na świeżutkiego wędzonego pstrąga, pieczone rzodkiewki z fetą, drobną kaszę bulgur i aromatyczne oliwy z oliwek? Taka kasza z warzywami to doskonałe danie na obiad czy wiosenną kolację. Korzystajmy z uroków tej pory roku i jedzmy bobu jak najwięcej. Szparagi natomiast są z nami tylko do końca czerwca, dlatego pędźcie po zakupy i róbcie ze mną ten przepis.
Kasza z warzywami, wędzonym pstrągiem i fetą
Przyrządzenie:
Ugotuj kaszę bulgur wedle instrukcji na opakowaniu. Ważne, żeby była sypka. Odcedź i odstaw.
Bób ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Obierz bób.
Umyj zielone szparagi i rzodkiewki zimną wodą. Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Osusz warzywa. Rzodkiewki podziel na 4 części. Szparagi także pokrój na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym połóż szparagi i rzodkiewki. Posyp całość pokruszonym serem feta. Skrop wszystko oliwą z oliwek z cytryną oraz oliwą z oliwek z papryczką chili i czosnkiem. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 20 minut.
Z pstrąga wędzonego wyjmij mięso, bez ości.
Kaszę bulgur nałóż na talerze. Palcami rozłóż kawałki pstrąga wędzonego. Przełóż szparagi z rzodkiewkami i fetą. Dodaj także bób. Całość skrop oliwą z oliwek z cytryną oraz oliwą z oliwek z chili i czosnkiem, posól oraz posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.